Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trevlig blandning med djup och svärta

Archi Jamt 10 år, Gamla teatern, 24 januari

Annons

Jämtlands alldeles egna stråkkvartett Archi Jamt firade 10 år tillsammans med en härlig konsert under söndagskvällen på en till publikantalet fullsatt Gamla teatern. Kvartettens medlemmar violinisterna Bengt-Eric Norlén och Annelie Ryd, violasten Peter Roos och cellisten Katarina Bergner Åhlén och den ständige vikarien violasten Louise Olsson, har kämpat på bra och är väl värda allt jubel en kväll som den här.

Slitvargar kan man nog välja att kalla kvartetten, som vid det här laget gjort mer än 250 konserter och som bildat ett fundament i musiklivet som berikat på så många olika sätt. Ändlösa timmar i bil runt om i länet, turnéer både nationellt och internationellt, spelningar i skolor, kyrkor, gympahallar, teatrar och på fjället.

Kvällen program var en härlig mix från deras ytterst varierade repertoar som de byggt upp genom åren. Allt från kärv musik av Alfred Schnittke, lättsammare av Haydn och Vivaldi vidare till "Äppelbo gånglåt" i fem varianter till kända tongångar av Andersson/Ulvaeus. Det goda i det hela var att programmet inte kändes rörigt utan bjöd mer en fin och trevlig blandning med både djup och svärta och lättsamt örongodis. Många av arrangemangen var från kvartettens egen Peter Roos som levererat underfundiga och välgjorda bearbetningar.

Väldigt trevligt var det med alla de anekdoter och historier från deras arbete tillsammans som vi fick ta del av. Som ciceroner vara sopranen Lena Moén och pianisten Maria Sjöstedt Björs fina ledsagare i konserten. De var också två av de gästartister som vi fick ta njuta av denna kväll. Vidare gästade pianisten Stefan Widmark, tenoren Jan Löfgren och kören Decibel under sin ledare Roger Rådström. Dessa gäster bidrog också till att programmet kändes varmt och spännande och bjöd på utmärkta soloinsatser.

Efter en sådan här kväll tycker jag att det är än viktigare med egna musiker i länet. Professionella resurser som kan lyfta, tillföra och utveckla musiklivet. Jag hoppas också att Archi Jamt kämpar på som den frilansande kvartett de är i minst 10 år till.

Läs mer:

Archi Jamt firar tio år

Småstadsliv intar Östersund med två slutsålda helkvällar

Fler kultur- och nöjesartiklar hittar du här

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner ÖP:s nya app här, till Iphone eller till Android.

Mer läsning

Annons