Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nätverksträff för kvinnliga filmare

/
  • Ett tjugotal kvinnliga filmskapare samlades på Café Tingshuset för en gemensam lunch. Därefter väntade ett besök på Tantiloop film och ett par timmar i illustratören Helene Geddas och filmaren Clara Bodéns arbetslokal på Tullgatan.

Ett tjugotal kvinnliga filmare och filmarbetare från Jämtland, Västernorrland och Trøndelag samlades på onsdagen för att utbyta erfarenheter och bilda nätverk.

Annons

– Det här är jättekul och inspirerande. Folk med olika bakgrund träffas och skapar kontaktnät, berättar Anna Erlandsson, animationsfilmare och delägare i Tantiloop.

Redan efter bara några minuter var snacket igång runt de fullsatta caféborden inne på Café Tingshuset.

– De här träffarna sjuder av idéer och bubblar av kreativitet. Det ger oss en massa utvecklingsmöjligheter, konstaterar Eva Aspling, verksamhetsledare på Filmpool Jämtland.

Syftet är, enligt Aspling, att samla ihop filmskapare för att på så sätt stärka filmbranschen i Jämtland, Västernorrland, Trøndelag.

– Vi har sett ett behov av att samla ihop kvinnor inom den här yrkesgrenen i ett nätverk. Det känns viktigt att ha ett forum där man kan hitta varandra, utbyta idéer, få feedback och träffas och umgås.

Men målet för Mid nordic film – ett interregprojekt ägt av Filmpool Jämtland – är inte bara att stärka filmbranschen i regionen, utan också att sträva mot en jämnare fördelning mellan män och kvinnor inom genren.

– Riktlinjen är att det ska vara minst 40 procent kvinnor. Att slå sig fram som kvinnlig filmare har historiskt sett varit svårt. På dokumentärfilmsidan är fördelningen 50/50 men spelfilmsbranschen är otroligt mansdominerad.

Och att få med sig norrmännen i kontaktnätet är både ett socialt och ett strategiskt drag.

– Den norska filmbranschen är betydligt mer levande än vad den svenska är. De har mer pengar och det händer mer där vad gäller film, så vi gynnas av att samarbeta med dem, uppger Aspling.

Mid nordic film startade i fjol och träffen var den tredje i raden som ordnades. För ett år sedan arrangerades en uppsamling i Östersund och i våras en i Trondheim.

– Det här är jättebra och vi blir bara fler och fler för varje gång, avslutar Eva Aspling.

Mer läsning

Annons