Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny utställning om svensk dataspelshistoria

/
  • Thomas Clifford och Allan Näslund har varit med och byggt utställningen om dataspelets historia.
  • Gammal och ny teknik möts på Jamtli i utställningen
  • Historian kring dataspelens uppkomst är både fascinerande och intressant.
  • Thomas Clifford visar spelet som Saab utvecklade 1960, här i en rekonstruerad version med en touchscreen. Burken i bakgrunden är själva datorn.
  • Thomas Clifford och Allan Näslund har varit med och byggt utställningen om dataspelets historia.
  • Nintendo Wii är ett av de modernare spelen i Jamtlis utställning om dataspel. Här visar Thomas Clifford och Allan Näslund hur det går till när man med hjälp av handkontroller styr spelet.

Från en dator stor som en frysbox till en iphone. Den elektroniska utvecklingen har gått med rekordfart sedan 60-talet. Detsamma gäller utvecklingen av dataspel.

Annons

Från och med nästa söndag visar Jamtli utställningen "Spela roll - om den svenska dataspelshistorien".

Saab gick i bräschen sent på 1950-talet och byggde en prototypdator som fick namnet D 2. Man ville visa att datorer inte behövde vara stora som rum och byggde en modell som skulle kunna rymmas på ett flygplan. Den vägde 200 kilo och var lika stor som en frysbox.

Just nu står Saabs gamla dator på Jamtli. Där kommer den stå till i slutet av februari nästa år, då utställningen "Spela roll - om den svenska dataspelshistorien" slutar. Utställningen kommer från Datamuseet IT-Ceum i Linköping, och det var när man kom på att Saabs prototypdator fanns som man skapade utställningen 2007.

– Vi fick idén när vi fick veta att Saab D 2 fanns, och at man till den gjort ett av världens första dataspel, berättar Thomas Clifford, som varit med och skapat utställningen.

Han visar spelet som Saab utvecklade, ett spel som går ut på att man ska skjuta ner två gröna prickar på en skärm.

– Den här var liten då, 1960, säger Thomas Clifford och pekar på den 200 kilo tunga datorn.

25 spelstationer finns på utställningen. Här kan man spela allt från nostalgispel som Pinball Dreams, Stugan, Backpacker och Space Action till moderna spel som Battlefield, Bad Company 2, Grand Theft Auto och spel som utvecklats till iphonen.

Innan den kom till Östersund har utställningen visats i till exempel Stockholm, Halmstad, Luleå och Borlänge.

– Det här är ju historia, och samtidshistoria. Det är intressant att se hur snabbt utvecklingen har gått, och vi hoppas ju på en delvis ny publik också till den här utställningen, säger Jeanette Wahl, utställningsansvarige på Jamtli.

Förhoppningen är att unga under 18 hittar till museet själva, men även att föräldrar som vill veta vad barnen sysslar med framför datorn kan komma och prova på spelen. Nostalgifaktorn är dessutom hög. Men här kommer det också att finnas plats för diskussioner om vissa spels våldsamma innehåll. Den som vill får även möjlighet att skapa sitt eget dataspel.

Annons
Annons
Annons