På op.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Nytt galleri vill visa stadens konst

+
Läs senare
/

Det är en tanke med Östersunds nyaste konstgalleri ”Urbn Arts” som öppnar i dag.

Namnet kan exempelvis översättas med stadskonst och bakom projektet står 19-årige Henrik Ljusberg, som själv har bakgrund i graffiti och streetart.

– Det har saknats ett forum där den här sortens konst har utrymme, och då vill jag försöka skapa det. Vi börjar med fyra konstnärer och förhoppningen är att visa ny och ung konst framöver.

De första fyra utställarna är Mikael Lundin, Johan Ebb, Erik Lindström och Daniel Kristenssen som alla visat sina bilder på gallerier runtom i landet.

– Ingen av dem har anknytning till länet och jag ska försöka hitta bildskapare från olika håll, men gärna också lokala.

Så småningom kan också Henrik visa egna bilder, men det är inte aktuellt i första vändan.

– Men vi är öppna för olika stilar och tekniker, det behöver inte alls bara handla om graffiti.

Lokalen, som tidigare rymde ett glasmästeri, kommer också att innehålla ett enklare fik, där Henrik samarbetar med Torgbrinkens café, samt försäljning av kläder och målarutrustning.

– Jag tar in små serier av kläder, men jag ska också ha en webb-butik som är uppe inom någon vecka, så att man kan beställa via mig.

På sikt kan det också bli olika event, kanske i form av målarkurser och föreläsningar. Henrik vill också att det ska ordnas fler legala graffitiväggar av den typ som nu finns på Stadsdel Norr.

För att komma i gång har han haft god hjälp av fastighetsägaren som också satt en hyra som Henrik tycker är hanterlig.

Annons
Annons
Annons
Dela
Annons