Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skapande projekt i skolan

/
  • Jamie Noakes och Malin Almén från Filmpool Jämtland håller i animationsbiten.– I den här åldern har barnen så nära till sitt skapande och det här projektet är perfekt för åldersgruppen 8- till 9-åringar. De begriper så snabbt, konstaterar Malin Almén.
  • William Nilsson och Andreas Persson animerar en scen ur folksagan
  • Andreas Persson flyttar sin lerfigur i små, små steg inför varje fotografering. Det krävs en enorm exakthet för att filmsekvensen ska bli bra.
  • Alicia Rådström och Tove Hjelte kollar igenom sin animation på datoraskärmen.

Annons

Andraklasseleverna från Körfältsskolan var på fredagen samlade på Jamtli för att delta i projektet "Örat hör – Händerna gör" som i år handlar om animationsskapande. Men projektet, som är en Skapande Skola-aktivitet, innehåller även ett aktivt lyssnande. På förmiddagen får barnen ta del av tre folksagor inne i museet. Det är Jamtlis dramapedagog Lisbeth Sunnergren som håller i berättandet och hon gör det med en inlevelse som märkbart fängslar barnen.

– Lisbeth väver samman sagorna med delar av den permanenta utställningen här på Jamtli, informerar Malin Bäckström, ansvarig för den pedagogiska verksamheten på Jamtli, och fortsätter: 

– Vi har sett att projektet har satt igång barnens fantasi och vår förhoppning är att de vill fortsätta skapa men också att de förstår berättandets betydelse.

Efter sagostunden på förmiddagen delas barnen in i mindre grupper. De får välja en av sägnerna att iscensätta med hjälp av lerfigurer och sedan får de instruktioner i animering och möjlighet att göra egna filmsnuttar.

Och inne i Hackåsateljén är det, efter lunch, full aktivitet. Kameror står riktade mot barnens lerfigurer och motiven syns på datorskärmarna. Med ett enkelt klick på skärmen fotograferas arrangemangen och därefter flyttas lerfigurerna någon eller några millimeter för att på nytt fotograferas. Arbetet kräver en enorm noggrannhet och precision.

– För att få till en sekunds film går det åt tolv bilder så det kräver ganska mycket tid, uppger Jamie Noakes från filmpool Jämtland.

Malin Almén, också hon från Filmpool Jämtland, är positivt överraskad över hur pass snabbt barnen har snappat upp instruktionerna.

– I början trodde jag att animeringsbiten skulle vara alltför avancerad för andraklassare men jag har insett att jag hade fel. Barnen är i en perfekt ålder för att ta och följa anvisningar. Ibland kan de dock ha svårt med samarbetet och även tålamodet kan vara knappt.

Men eleverna från Körfältsskolan är till synes samarbetsvilliga och Sara Svensson, Nova Burström och Sara Nordin, som utgör en animeringsgrupp, håller för fullt på att iscensätta en bit ur sagan "Sjustjärnan".

– Det svåraste är att man måste vara jätteförsiktig då man flyttar gubbarna, säger Nova Burström och ändrar läge på två lerfigurer.

– Men det är den roligaste skoldagen på länge, konstaterar hon.

Skapande Skolaprojektet är en del av Östersunds kommuns satsning för att främja barns kreativitet. "Ögat hör – Händerna gör" är delvis statligt finansierat och Östersunds kommun har anlitat Jamtli och Filmpool Jämtland till uppdraget. Projektet påbörjades innan jul och sammanlagt ska 30 klasser ha genomgått projektet i slutet av februari.

Annons
Annons
Annons