Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lusexperten avslöjar bästa medlet mot lössen

/

Sveriges enda lusexpert Johan Lindh svarar på de 10 vanligaste frågorna om huvudlöss hos barn.

Annons

Några veckor in på terminen brukar de första luslarmen komma och epidemin sprider sig snabbt från klass till klass, från förskola till förskola. Runt om i Sverige arrangeras luskamningsdagar och i kapprummen hänger varningsskyltar. Johan Lindh är Sveriges enda "lusexpert". Han arbetar som mikrobiolog och parasitolog på Smittskyddsinstitutet. Här svarar han på de tio vanligaste frågorna om lusplågan från Familjelivs medlemmar.Mamma Mu
 
SVAR:
Absolut, det är därför viktigt att alla skol/fritidsbarn kammas en gång per vecka under en två-månadersperiod vid skolstart.


Orolig mamma

SVAR:
Soppåse eller toalettstolen är helt ok. Så fort lössen lämnar värmen i hårbotten så börjar de må dåligt och vanligen så dör de inom ett dygn.


Mymlan
 
SVAR:
De lusmedel som visat sig vara mest effektiva i flera studier är de lusmedel som innehåller dimetikoner. Exempel på dessa är Hedrin och Nyda. Tyvärr så är dessa medel även de medel som är dyrast att köpa.


Pia

SVAR:
Nej, det finns ingen skillnad. Det är däremot lättare och hitta dem i kort hår jämfört med långt.
 

Kajsa
 
SVAR:
Du behöver inte ens göra det. Lössen går aldrig ut till kudden eller liknande för då dör de. Tvätta örngott normalt, frys etc. behövs absolut inte. Löss smittar inte genom vatten, örngott mössor eller något annat, enbart genom huvud till huvudkontakt.
 

Märtisen

SVAR:
Kamning och åter kamning. Kamma storasyster iallafall en gång per vecka tills utbrottet är över. När det gäller bebisen så finns det antagligen enbart små mängder hår och dessutom så är ju håret ofta väldigt fint. Här kan man plocka lössen med fingrar om de skulle komma, men detta håller jag som osannolikt då håret troligen inte är lusens favorit. Storasyster skall självklart gå på dagis tycker jag, men som sagt kolla henne en gång per vecka genom luskamning.
 
 

Mrsgurli

SVAR:
Jag har två barn, en 7-årig flicka som har långt hår och 3-årig korthårig pojke. Nu vid skolstart och två månader framåt så luskammar jag dem en gång per vecka. Vi använder oss av balsam, vilket gör allt lättare (speciellt på flickan med sitt långa hår) Balsam är även bra mot lössen för de tappar taget om hårstråna lättare. Så först balsam, sedan på med bolibompa eller ngåot annat som distraherar dem. Sedan går jag igenom skoldagen, pratar om bolibompa och gör det hela till en trevlig pratstund under den halvtimma som jag kammar dem.
 

cafémistress
 
SVAR:
Om det är perfekta förhållanden så tar det cirka 7-8 dagar för en kläckt lus att bli könsmogen. Tyvärr är det nog så att ni missar de små lusbarnen. De är nästan helt genomskinliga och under 1 mm och kan vara jättesvåra att upptäcka. Men med en bra luskam, och ett förstoringsglas så är det möjligt.
 

lotta
 
SVAR:
Nej, men det är något som jag starkt rekommenderar. Löss är ju inte förknippat med missär, smutsighet eller något. annat. Vad du gör när du berättar är ju att tala om för andra föräldrar att gå nu hem och kolla era barn, för mitt har fått löss och mitt barn har troligen fått detta från någon av er. Så alla måste kolla annars kommer det att gå runt i klassen.
 

Lusfia
 
SVAR:
Ja, vi har i Sverige sett en otrolig ökning av antalet löss speciellt från 1995 och framåt. Vad det beror på kan jag bara gissa. En sak är just det du var inne på. Vi som är födda på 60 o 70-talet som inte hade löss vet inte vad vi skall leta efter när våra barn blir smittade. Det är alltså en kunskap som har försvunnit med vår generation. Det kan även vara ökade antal barn på dagis/fritis och alltså ökad smittspridning.

, FAMILJELIV.SE

Annons
Annons
Annons