Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies och personuppgifter
Annons

Billiga livräddare med det lilla extra

+
Läs senare
/
  • Linsgryta må låta trist, men den här är suveränt god och varar i många dagar.
  • Fläskfärs är en underskattad billig vara. Här i form av mumsiga asiatiska köttbullar med fräscha grönsaksnudlar.
  • Pasta alla puttanesca är en suverän och lättlagad lösning när kontot gapar tomt.

Det är bistra tider så här års. I dubbel bemärkelse. Banksaldot är lika lågt som temperaturen. Det är dags att laga billigt.

Min dotter har ett talesätt som jag bara älskar. Hon brukar säga: "Mamma, kan du inte laga sån där mat som du gör när det inte finns nånting hemma? Snälla …".

Då gör jag det. För så här års finns det i princip ingenting alls hemma. Jul- och nyårshelgerna har grävt gropar i ekonomin, alla läskiga kvartalsräkningar ska betalas, risiga inkomster när all verksamhet ligger nere. Ja, ni fattar. Eller vissa av er i alla fall.

Då gäller det att ha laddat hyllorna med pålitliga skafferivänner. Jag pratar om sådant som pasta, linser, bönor, risottoris, nudlar, buljongtärningar och konserverade tomater. I grönsaksväg brukar jag alltid se till att ha morötter, potatis och andra rotfrukter till hands, liksom lök, vitlök och ingefära. De färskvaror som krävs försöker jag att se till att handla billigt. Fläskfärs, till fabulösa köttbullar, är ett utmärkt ett exempel. En underskattad och billig vara som ofta smakar mer än nötfärs om du frågar mig. Om man nu prompt vill äta kött.

Och finessen med att välja så pass billiga råvaror är att man faktiskt kan kosta på sig att vara lite snobbig. Till exempel när det gäller burktomater. Jag rekommenderar märket Mutti, som förvisso är lite dyrare än andra, men smakar så mycket mer. Vi pratar trots allt ändå om en produkt för under tjugolappen. Det är några kronor som skiljer mot det billigaste märket, men för dem får du å andra sidan mer tomater än vatten.

Beträffande färska örter kan det klassas som en lyx och går att byta ut mot torkade. Men även här förlorar du raskt i smak. Se också till att bulla upp med dryga smaksättare som håller länge och kan förvandla de mest anonyma konserver och torrvaror till rena delikatesser. Ha till exempel för vana att alltid ha soja, fisksås, sesamolja och chiliflakes hemma. Då kommer du långt. Har du en asiatisk livsmedelsbutik är det dit du ska bege dig för att shoppa såser, kryddor och färska örter för en spottstyver, jämfört med vanliga matbutiker.

Här är några av mina personliga livräddare när det börjar tryta på kontot. Se dem som tips och inspiration, eller testa dem. Och det är fullt tillåtet att hoppa över ingredienser som du inte har råd med…

Mia Gahne/TT

--------

RECEPT:

Asiatiska köttbullar med grönsaksnudlar

För 4 portioner, 40 minuter

Köttbullar:

500 g fläskfärs

1 kruka färsk koriander, finhackad

1/2 dl ströbröd

1/2 dl superfinhackad rödlök

1/2 chili, finhackad

2 msk soja

1 msk fisksås

3 cm ingefära, riven

3 vitlöksklyftor, rivna

1 ägg, uppvispat

1 lime, rivet skal och lite saft

2 tsk socker

Nudlar:

cirka 225 g risnudlar

1 msk sesamolja

2 morötter

50 g sockerärter, ev. skurna på längden

1 nypa flingsalt

1/2 röd chili

1/2 rödlök

2-3 salladslökar, fint strimlade

1 lime

Värm ugnen till 225 grader.

Blanda alla ingredienserna till köttbullarna väl (spara lite koriander till garnering). Låt smeten stå och vila en stund. Rulla till köttbullar, det går lättare om du har fuktade händer. Grädda dem sedan på bakplåtspappersklädd plåt i 20 minuter. Du kan förstås steka dem också, men så här blir de både saftigare och ger mindre disk.

Tillaga nudlarna under tiden enligt instruktionerna på förpackningen. Låt rinna av. Skölj dem sedan under kallt vatten och låt rinna av.

Skala morötter och hyvla tunt med osthyvel eller potatisskalare. Skär rödlöken i skivor på längden. Hetta upp sesamoljan i en wok eller vid stekpanna. Tillsätt morötter, sockerärter, salt, chili och rödlök. Fräs i cirka fem minuter, rör om då och då. Tillsätt nudlarna mot slutet och låt fräsa med någon minut. Blanda till sist i köttbullarna. Lägg upp på tallrikar och toppa med salladslök, lite extra koriander samt limeklyftor.

Pasta alla Puttanesca

För 4 personer, 45 minuter

7 msk olivolja

6 sardellfiléer, hackade

3 vitlöksklyftor, finhackade

2 burkar hela tomater

salt

nymalen svartpeppar

1 liten nypa chiliflakes

1 liten nypa socker

500 g spaghetti eller penne

1/2 dl svarta oliver, grovhackade

2 msk kapris

2 tsk grovhackad färsk oregano eller 1/2 tsk torkad

parmesan

Hetta upp sex matskedar olja i en stekpanna på svag värme, tillsätt sardeller och låt dem smälta under omrörning. Häll i vitlök och fräs hastigt utan att den tar färg. Tillsätt tomaterna med spad, en liten nypa salt (tänk på att sardellerna är salta), peppar, chili och socker. Höj värmen och låt koka upp, mosa tomaterna med baksidan av en slev och sänk sedan till medelvärme. Låt puttra tills oljan skilts från övrigt, cirka 20-40 minuter. Ta bort från plattan.

Koka pastan i rikligt med välsaltat vatten i en stor kastrull. Sätt på tomatsåsen igen när pastan är halvkokt, tillsätt oliver, kapris och oregano.

Häll av pastavattnet när den nästan är al dente (har tuggmotstånd), spara en kopp av kokvattnet. Häll tillbaka pastan i kastrullen, blanda med såsen, resten av olivoljan och lite av kokvattnet. Låt det hela bli varmt och blanda ordentligt. Smaka av och servera genast med färskriven parmesan.

Mustig linsgryta med basilikaolja

För 6 portioner

Linser är billig mat och mycket godare än vad du tror. Den här grytan kan jag leva på i en hel vecka.

400 g gröna eller bruna linser, gärna puylinser (finns i välsorterade livsmedelsbutiker)

2 stora gula lökar, tunt skivade

5 vitlöksklyftor, skivade

3 morötter, i skivor

2 palsternackor, i skivor

3 potatisar, i tärningar

2 msk hackad färsk ingefära

2 dl skuren grönkål (kan uteslutas)

olivolja

3–4 dl rött vin

cirka 5 dl grönsaksbuljong

2 msk tomatpuré

2 lagerblad

2 tsk spiskummin

cirka 2 msk balsamvinäger

salt

nymalen svartpeppar

Basilikaolja:

1 dl olivolja

1 kruka färsk basilika

1–2 vitlöksklyftor

Tillbehör:

fetaost

gott bröd

Blötlägg gärna linserna över natten. Koka dem sedan i rikligt med vatten i tio minuter och skölj av dem i en sil. Vissa linssorter behöver dock inte blötläggas, läs på förpackningen.

Fräs samtliga grönsaker (inklusive ingefäran) i olja i fem minuter, rör om då och då. Tillsätt linserna. Häll på vin och så mycket grönsaksbuljong att det täcker. Tillsätt tomatpuré, lagerblad, spiskummin, salt och peppar. Låt koka i cirka en timme. Smaka av med balsamvinäger, salt och peppar.

Mixa basilikablad med olivolja och vitlök. Häll i örtoljan precis innan serveringen, utan att blanda för mycket. Servera med tärnad feta och gott bröd.

Att dricka till

Vi sparar pengar och kör alkoholfritt: Isvatten med färsk mynta och gurkskivor.

Annons
Annons
Annons