Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högtryck för skoteråkning i Frostviken – men satsningen på unika området dröjer

/
  • Planerna med att skapa ett unikt regleringsområde för friåkning i Jorm fortsätter.

Snösäkra Frostviken fortsätter att locka skoterfolk i massor. Däremot så infrias inte förhoppningen om att bilda ett regleringsområde redan denna vinter. Arbetet med att skriva avtal med markägarna drar nämligen ut på tiden.

Annons

ÖP skrev i mars förra året om Frostvikens storsatsning på friåkning. Planen var att göra det populära friåkningsområdet i Jorm till ett kommunalt regleringsområde, där driften ska skötas av en organisation eller ett företag.

Anledningen är helt enkelt att friåkningen just där måste regleras. Vissa dagar kan det vara 500 skoteråkare på ett fyra mål långt och en mil brett område, och det har rapporterats massor med incidenter genom åren. Skogsplanteringar har körts över, vissa har kört på fredade områden och nedskräpningen har ökat. Att få med sig de cirka 150 markägarna i satsningen är en förutsättning, men det är arbetet är inte klart ännu.

– Det går sakta framåt, men vi klarar inte av att få allt färdigt den här vintern, berättar Ola Sundqvist i Jorm som är både turismföretagare och markägare.

Han och Frostvikens skoterklubb håller precis på att skicka in ansökningar till bland annat Tillväxtverket, med hoppet att få dem i projektet. Tanken är att både Strömsunds kommun, Naturvårdsverket och Länsstyrelsen ska vara samarbetspartners. Dessutom siktar klubben på att kunna göra det hela till ett Leaderprojekt. Tidsplanen är inte på något sätt spräckt, eftersom målsättningen var att regleringsområdet ska stå på egna ben 2018, genom att bland annat kunna ta betalt för friåkningen. Ett måste är också att skoterklubben får in tillräckligt med slantar för att kunna sköta lederna.

– Allt tar tid med pengar och övriga pusselbitar, men jag är positiv. Nu ska vi lägga krut på att få mer folk på banan och försöka få med oss alla markägare, säger Ola Sundqvist.

Hur har det gått med friåkningen hittills i vinter?

– Det har inte minskat. Det var väldigt mycket folk i farten under julen. Däremot är körningen ganska koncentrerad till vissa ställen eftersom de stora sjöarna inte har frusit ännu. Men på fjällen finns det mycket snö med en fin botten.

Har det skett någon attitydförändring bland skoteråkarna?

– Jag vet inte om kunskapen har ökat direkt, men det finns i alla fall ett större intresse för att göra rätt.

Läs mer:

Skoter-TV: Vi hittade snö och smygstartar säsongen i skidbacken

Se skoterprofilens galna friåkning med snöskoter i klabbföre

Nu blir det hjälmtvång för skoteråkare

Storsatsning på hållbar skoteråkning

Mer läsning

Annons