Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt från Andréa Lundqvist, Ellen Sundberg och Jon Henrik Fjällgren – fem albumsläpp vi väntat på

/

Våra lokala artister fortsätter att leverera ny, bra musik. Framöver har vi många roliga albumsläpp att längta efter. Både Andréa Lundqvist och Gudars Skymning släpper album i veckan och längre fram kommer det nytt från både Ellen Sundberg, Jon Henrik Fjällgren och Hellsingland Underground.

Annons

På fredag släpper Andréa Lundquist sitt debutalbum "Lycklig nu" tillsammans med sitt skivbolag Ninetone Records.

Allt började efter att hon lagt ut sin låt ”Vilka är ni?” på Youtube. Låten, som är en protest mot rasism och främlingsfientlighet, fick enormt genomslag och tack vare den fick hon senare ett skivkontrakt.

I en intervju med ÖP i höstas sa Andréa Lundquist:

"Många förväntar sig kanske att mina andra låtar också ska vara samhällskritiska progglåtar, men det är de inte. Jag skriver alltid om det som ligger högst upp och måste ut. 2013 var det min ilska över hur okej och accepterat det plötsligt hade blivit att vara rasistisk, men det är också många texter som aldrig blir några låtar. Då skriver jag mer för mig själv för att få ut det ur kroppen. Annars exploderar jag."

På lördag firar Andréa albumsläppet med en releasefest på Marité som är öppen för alla.

■■

Strömsundsbandet Gudars skymning släpper på fredag sitt fjärde album "Till detta var jag nödd och tvungen".

Bandet har spelat tillsammans sedan 2006 och musiken är tung rock, inspirerad av 1960- och 1970-talet tillsammans med en del blues, folkmusik och svensk progg.

Kenny-Oswald Dufvenberg, Knut Hassel, Magnus Hasselstam och Dennis Sjödin spelade in plattan live i studion.

"Det man får höra på plattan är det man får live också. Vi är ärliga på det sättet", har bandet sagt i en tidigare intervju i ÖP.

■■

18 mars släpper Ellen Sundberg sitt efterlängtade tredje album "Cigarette Secrets". Albumet är inspelat i legendariska Dreamland studios i Woodstock i New York där band som The Band och Fleet Foxes tidigare spelat in.

Under inspelningen hade hon med sig producenten Sanken Sandqvist, som bland annat har jobbat med Thåström, gitarristen Nik Lee, Garth Hudson från The Band och självklart också sitt band The Widowmakers (Robin Lindqvist, Johan Arveli, Emil Karlsson, Magnus Vikberg).

Tanken är att den första albumsingeln ska släppas under februari.

Intervju: Ellen Sundberg öppnar en dörr för det svenska språket

■■

1 april släpper rockbandet Hellsingland Underground sitt fjärde album "Understanding Gravity". Bandets basist Martin Karlsson har rötterna i Jämtland även om bandet har sin bas i Ljusdal. Det var också där som den nya skivan spelades in.

"Vi spelade in den under 10 intensiva dagar och nätter i ett gammalt 1600-talsslott i Sörmland. Det sas att det spökade där, men vi var för uppslukade av musiken för att märka något. Det är den första platta vi gjort där jag känner att alla låtar är lika bra. Vi är väldigt nöjda med resultatet", har sångaren Charlie Granberg sagt i en intervju med ÖP.

■■

I maj är det tänkt att Jon Henrik Fjällgrens nya album ska släppas. Albumet blir hans tredje efter ”Onne vielle” (2005) och "Goeksegh – Jag är fri" (2015).

Sedan hans deltagande i Melodifestivalen 2015 har han bland annat gästat hiphopkollektivet TUAI på låten "Full moon party".

Tanken är att en ny singel från plattan ska släppas redan i mars.

Mer läsning

Annons