Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debatt: Jens Nilsson (S): Därför tjänar norra Sverige på EU-medlemskap

Annons

Hösten 1994 haglade argumenten för och mot EU. Båda kampanjsidorna for med överdrifter och halvsanningar. Ja-sidan hotade med att den ekonomiska tillväxten skulle i princip upphöra - företag och jobb skulle försvinna. Nej-sidan varnade för att vi skulle bli en lydstat under Bryssel där i princip allt vårt självbestämmande skulle upphöra.

Motståndet mot medlemskapet var störst i norra Sverige. Hur har det då gått för vårt land? Varken paradis eller helvete skulle man kunna säga. Men den senaste SCB-undersökningen visar att andelen av svenska folket som är positiva till medlemskapet ökar. Den fria rörligheten och den gemensamma marknaden tycks vara det som svenskarna uppskattar mest.

De allra flesta företag har tjänat på att vara en del av den inre marknaden. I Norra Sverige har tillväxten varit stark under de senaste 20 åren. Det beror med all sannolikhet på att Norrland är väldigt exportberoende och att de öppna gränserna har betytt mycket enklare för företagen att göra affärer med andra länder i Europa - där våra viktigaste handelspartners finns.

EU:s sammanhållningspolitik inneburit att vi har kunnat satsa på strategiskt viktiga utvecklingsprojekt. Universiteten har, i samverkan med näringsliv och kommuner, kunnat göra viktiga forsknings- och utvecklingssatsningar som börjar bära frukt. I Jämtland ser vi det i sport- och turistnäringen och exemplen är många i övriga universitetsorter i Norrland.Men allt är naturligtvis inte guld och gröna skogar.

I Europaparlamentet arbetar jag med EU:s transportpolitik. Inom exempelvis lastbilstrafiken har det bitvis varit rena vilda västern på våra vägar - med social dumping och snedvriden konkurrens inom åkerinäringen. Men även det går att göra något åt om den politiska viljan finns. Min slutsats är ändå att vårt medlemskap i EU har varit bra för Norrland. Numera är norrlänningarna mer positiva till EU än vad skåningarna är, tvärt emot hur det var för 20 år sedan.

Jens Nilsson (s) europaparlamentariker från Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons