Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

DEBATT: Så stärker Miljöpartiet den svenska skolan

/

Annons

Den svenska skolan har många styrkor, men står också inför flera utmaningar. Ett bärande mål för Miljöpartiets skolpolitik är att varje barn, oavsett bakgrund ska få möjlighet att utvecklas och lära sig. I regeringsställning får vi nu möjlighet att göra verklighet av den skolpolitik Sverige förtjänar.

För att alla barn ska få möjlighet att utvecklas behövs tidiga insatser för de barn som behöver stöd. Alltför länge har skolan haft ett system där särskilt stöd framförallt ges under grundskolans sista år. Vi styr nu om politiken så att alla barn tidigt kan få det stöd som de behöver. För att göra det möjligt investerar regeringen två miljarder kronor årligen för fler lärare och annan personal för de tidiga åren, såväl som på specialpedagogik för att öka kompetensen att möta elever utifrån deras förutsättningar.

Skolans viktigaste resurs är lärarna. Tyvärr har vi länge haft en utveckling där många väljer bort lärarutbildningen för andra yrken. Den utvecklingen behöver vi vända på. För att stärka läraryrkets attraktivitet satsar regeringen tre miljarder på årsbasis som ska fördelas för att höja lärarlönerna. Därtill kommer viktiga insatser för att förbättra arbetsmiljön, utöka möjligheterna till fortbildning samt stärka kvalitén på lärarutbildningarna och utöka antalet platser.

Skolan ska vara jämlik. Stora skillnader mellan skolor hör inte hemma i ett samhälle där alla barn ska ha samma möjligheter. Regeringen tar därför krafttag och ett tydligt ansvar för att åtgärda detta genom riktat stöd till huvudmän för skolor med låga studieresultat och tuffa förutsättningar inom ramen för satsningen Samverkan för bästa skola. En satsning som omfattar 600 miljoner konor årligen.

De ovan nämnda reformerna är enbart några delar av all den politik som vi är i färd med att realisera för att stärka den svenska skolan och ge bättre förutsättningar för lärare och elever. Även om samarbetsregeringen och oppositionen delar många ambitioner på skolområdet blir skillnaderna tydliga när det kommer till resurser. Alla de borgerliga partierna skär ner rejält på utgiftsområdet utbildning och skola jämfört med regeringens budget, en politik vi redan sett resultaten av i form av sjunkande resultat och ojämlikhet i den svenska skolan.

Vi står för en skolpolitisk riktning som borgar för en skola med kvalitet, höga kunskapsresultat, skapande, likvärdighet och goda villkor för skolans medarbetare. En inriktning som inte bara backas upp av ord utan även med resurser och kraftfulla åtgärder.

Jabar Amin (MP)

riksdagsledamot och utbildningspolitisk talesperson

Daniel Liljendahl (MP)

ledamot i barn- och utbildningsnämnden Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons