Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För oss går välfärd före överskott

Debatt

Vänsterpartiet vill att Östersunds kommun ska ha en välfungerande kommunal välfärd i kombination med en god ekonomi – vi ser ingen motsättning i detta. Prognoserna visar att kommunen behöver spara omkring 100 miljoner kronor i sin verksamhet under 2013 för att uppnå ett överskott som brukar kallas ”god ekonomisk hushållning”.

Annons

Vi är dock inte beredda att riskera försämrad välfärd för att rädda kvar ett överskott i kommunens budget utifrån den besvärliga situation som framför allt skola och äldreomsorg befinner sig i nu. Vi har därför ett bättre förslag som innebär en långsiktigt god ekonomi och en sammanhållen gemensam välfärd med hög kvalitet. Våra krav för Östersunds kommuns budget 2013 är i korthet följande:

• Inga nedskärningar som leder till kvalitetssänkning för elever och omsorgstagare. Däremot vill vi fortsätta att diskutera effektiviseringar på omkring en procent av verksamheten, i linje med våra politiska målsättningar. De folkvalda måste dock få tillgång till konsekvensbeskrivningar för elever och brukare samt hinna diskutera dessa konsekvenser i god tid innan beslut ska fattas.

• En budget i balans. År 2013 finns inget utrymme för något överskott, men på några års sikt är ett överskott på 1–2 procent av intäkterna önskvärt. Vi utesluter inte heller en skattehöjning om det är nödvändigt, i synnerhet inte om det visar sig att behoven i välfärden ökar. När det behöver anställas fler sköterskor på våra äldreboenden eller fler lärare på våra skolor måste vi kunna höja skatten.

• Inga privatiseringar. Privatisering är en åtgärd som används för att uppnå kortsiktiga besparingar genom att den som bjuder lägst får utföra omsorgen av våra äldre. Den demokratiska kontrollen och insynen i verksamheten går förlorad och välfärden – även kommunens egen – formas efter affärsmässiga krav på ekonomisk lönsamhet. Efter all uppmärksamhet i medierna förra året är det nog uppenbart för oss alla att en dylik utveckling påverkar både de anställdas och brukarnas situation negativt. Vårt alternativ till privatisering är demokratisering, att anställda och brukare får komma till tals och föra fram förslagen som gör vår gemensamma välfärd ännu bättre.

Med våra förslag skapas utrymme för en god välfärd utan nedskärningar 2013, samtidigt som diskussionerna kan fortsätta kring hur välfärden ska formas och finansieras i framtiden.

För Vänsterpartiets kommungrupp, enligt uppdrag från medlemsmötet 20 februari:
Christina Hedin
Stefan Konradsson
Reidar Lunde
Nisse Sandqvist
Stig Söderin

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons