Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagstifta mot uranbrytning

/

Jag var härom veckan i Ranstad utanför Skövde. Det var där uran bröts på 1970-talet, men verksamheten kom att upphöra tack vare ett målmedvetet arbete från Centerpartiets sida.

Annons

Det kommunala vetot möjliggjorde den gången att brytningen upphörde. De stora förespråkarna för brytning, både på lokal och nationell nivå, var (S) och (M).

Den politiska debatten om hur uranfrågan ska hanteras är inte konsekvent. Det är motsägelsefullt, och heller inte juridiskt genomförbart, att ha två parallella lagstiftningar. Man måste välja: antingen kommunalt veto eller lagstiftning mot brytning.

Jag arbetar för en tydlig lagstiftning mot uranbrytning i Sverige. Jag har trott att det kommunala vetot är den bästa garantin mot uranbrytning och det tror jag fortfarande i det korta perspektivet. Men jag ser vilken oro prospekteringsbolagen river upp i bygderna med sitt agerande och med sina omfattande provborrningar.

Därför behövs ett ännu starkare skydd och ett långsiktigt besked; en lag som förbjuder uranbrytning i Sverige. Denna lag ska bortom allt tvivel klargöra spelreglerna för prospekteringsbolagen. Det ska inte brytas något uran.

Att åstadkomma den lagstiftning som behövs för att stoppa uranexploatörerna är ett av de viktigaste målen med mitt riksdagsarbete det kommande året.

Per Åsling, riksdagsledamot (C)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons