Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påverka ditt bostadsområde med ny offentlig konst

/

Annons

Statens konstråd besöker den 28 januari Östersund som en del av en landsomfattande turné där vi söker efter förslag på platser och situationer i miljonprogrammets områden som kan förändras genom offentlig konst. Vi vill att boende, ideella föreningar, kommunverksamheter och andra lokala aktörer både ska lämna förslag och vara delaktiga i arbetet med att ta fram konsten.

Satsningen går under namnet Konst händer och ingår i regeringens insatser för att stärka kulturen i vissa bostadsområden med lågt valdeltagande. När ansökningstiden går ut den 1 mars gör vi en fördjupad undersökning på 10–15 platser runt om i landet. Sedan väljer vi 7–12 av dem där vi tillsammans med de som lever i bostadsområdena under tre år tar fram ny offentlig konst.

I princip all offentlig konst i miljonprogrammets områden är från byggåren på 1960- och 70-talen och speglar inte alltid dagens förhållanden. Sammansättningen av invånare har förändrats, infrastrukturen har utvecklats och omgivningarna ser annorlunda ut.

Den offentliga konsten behöver utvecklas, liksom metoder för ökat invånarinflytande när konsten blir till. Statens konstråd bidrar med erfarenheter och viss finansiering. De lokala aktörerna får vara med i hela processen och själva föreslå var konsten ska uppföras.

De som söker samarbete ska beskriva en plats eller en situation som de vill påverka med offentlig konst. En plats kan vara ett torg, en lekpark eller en bostadsgård. En situation kan vara en mötesplats för flera generationer, eller att unga flickor eller pojkar vill ha någonstans att sitta ifred och läsa.

Avgörande i urvalet är att de konstnärliga projekten är ekonomiskt genomförbara, och att det finns en bärkraft och uthållighet hos de lokala organisationer som medverkar. Satsningen pågår till och med 2018 men konst- och stadsbyggnadsprojekten som produceras kommer att finnas kvar över tid.

Förhoppningsvis kommer också samarbetet lokalt mellan olika aktörer att kunna bestå. Konstprojekten och metoderna för samarbete sprids till andra som arbetar med konst och stadsbyggnad både i Sverige och utomlands. En tredjedel av konstprojekten knyts dessutom till Statens konstråds verksamhetsområde stadsutveckling och blir en del av den ordinarie verksamheten.

Våra erfarenheter av arbetet med offentlig konst är att människor får en möjlighet att från oväntade infallsvinklar och på nya sätt uttrycka önskemål och behov som annars inte uppmärksammas. Konst kan ge en röst till dem som annars aldrig hörs. Vår ambition är att satsningen ska leda till just detta – och i förlängningen till bättre gemensamma miljöer för de som lever där.

Lena From

Projektchef Konst händer, Statens konstråd

Äntligen! Nu finns ÖP som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android !

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons