Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storregion utan konsekvensanalys

/
  • En tilltagande specialisering gör att regionsjukhusen börjat spela ut sin roll. Nästan hälften av sjukvårdsresorna från vårt län går till andra regionsjukhus än Umeå.

Annons

Förslaget om en påtvingad storregion hänger som ett moln över länet. Nästan alla värjer sig mot "Stornorrland", som skulle förvandla oss till en minoritet i periferin utan egna utvecklingsmöjligheter.

Ändå ger regionledningen enligt Ann-Marie Johansson helt plötsligt upp sina protester. Är frestelsen att slippa ansvaret för den ekonomiska krisen så stark att man struntar följderna?

Att så många accepterar tanken på en indelningsförändring beror på att civilministern och SKL skickligt har skapat en stämning av oundviklighet. Inga utredningar ligger bakom, inga konsekvensbeskrivningar har gjorts.

Efter tio år är Ansvarsutredningens dåligt underbyggda och hopplöst föråldrade påståenden fortfarande enda beslutsunderlaget.

Inte bara vårt län utan hela Sverige riskerar att drabbas av en förödande centralisering. Enda vinnarna är storstadsregionerna, och Umeå.

Det är ett grundläggande tankefel är försöka skräddarsy en organisation för dagens situation. I en tid av accelererande förändringar behövs den flexibilitet som den nuvarande indelningen möjliggör. Detta framkommer tydligt i det yttrande som vår länsstyrelse nyligen avgivit. Läs det!

Punkt för punkt visar länsstyrelsen vilka återvändsgränder som hotar. När det gäller sjukvården ändras förutsättningarna oupphörligt av den medicintekniska utvecklingen. En tilltagande specialisering gör att regionsjukhusen börjat spela ut sin roll. Nästan hälften av sjukvårdsresorna från vårt län går till andra regionsjukhus än Umeå. Lika orealistiskt är målet att anpassa indelningen till föränderliga arbetsmarknadsregioner, där trenden går mot alltmer långväga pendling.

Annat länsstyrelsen pekar på är hur demokratin skulle försvagas av myndigheternas bristande lokalkännedom och försvårade kontakter med kommuner, företag och enskilda. Polisens omorganisation och den centralisering som redan skett inom andra myndigheter borde vara en varningssignal.

Om vi vidgar perspektivet kan vi konstatera att också regionala organisationer, kulturinstitutioner, skolor, tidningar och radio är i fara. Efter hand anpassas eller anpassar de sig till nya indelningar. Obönhörligt hamnar vi längst ut i periferin, utan möjlighet att synas eller göra oss hörda.

Den enda möjliga vägen är att förena oss med dem i andra län som vill bevara den nuvarande länsindelningen.

Kravet måste vara att frågan får vila tills man har tagit fram ett aktuellare och mera nyanserat utredningsunderlag, som också granskar alternativen. Ett minimikrav är att man inte bara pläderar för storregioner, utan också undersöker vad som går förlorat och bättre baseras på mindre enheter.

Som ett första steg borde regionen ta fram ett diskussionsunderlag om följderna för vårt län.

Sten Rentzhog

Äntligen! Nu finns ÖP som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android !

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons