Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De okända männen är inte största hotet

Annons

Polisen uppmanar kvinnor att stanna hemma och inte gå ut själva.

Det är inte första gången som vi kvinnor uppmanas begränsa våra liv för att undvika våld från män. Vi ska inte gå på vissa platser, klä oss på vissa sätt, dricka alkohol, följa med män hem.

Nyhetsartikel: Polisen efter helgens överfall: "Vi vill mana till försiktighet" (7 mars)

De flesta kvinnor har erfarenhet av sexuella trakasserier, övergrepp, våld och hot från män. Vi är vana att män tar sig frihet med våra kroppar.

En liten del av detta våld är överfall. Varje år anmäls mellan 300-400 överfallsvåldtäkter, en tiondel av de våldtäkter som sker (år 2014 anmäldes 6 700 våldtäkter).

Det mesta våldet av våldet mot oss kvinnor sker i våra hem. Det är inte okända män som är den största faran när det gäller våldtäkt och misshandel, utan män vi har i vår närhet, män vi har roligt med, umgås med, litar på och ibland älskar.

Kvinnor har redan rörelsefriheten begränsad, inte enbart av ekonomi utan även av rädsla för våld. Oron förstärks och lärs ut genom populärkultur. Sexualiserat våld är underhållning.

Folkhälsoenkäten visar att var tredje kvinna är tveksamma till att gå ut ensamma i rädsla för att bli överfallna och ofredade. Få män uppger detta (8 procent).

Ändå uppskattar BRÅ att av de som drabbas av våld från obekanta är 80 procent män. Det är farligt för män att gå på stan och dricka alkohol. Ändå vill polisen få kvinnor att stanna hemma, inte män.

Kvinnor behöver inte mäns beskydd. Vi behöver att män slutar begå övergrepp och respekterar våra kroppar och åsikter. Och vi behöver vår rätt att vara ute i offentlig miljö.

Jessika Svensson

medlem i Kvinnofronten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons