Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Svar från Karin Wallén (C) "Vår målsättning är att barnen ska kunna både behålla och utveckla sin tvåspråkighet"

/

Annons

Svar på debattinlägg i Östersundsposten den 26 juni 2017: Debatt: Har Krokom en plan för att främja det samiska språket?

I samband med att Krokoms kommun blev samisk förvaltningskommun 2010 antog kommunfullmäktige en handlingsplan för samiskt förvaltningsområde. Under 2016-2017 har denna plan reviderats och kommer att antas under hösten 2017. Med den kan vi konstatera att vi har en långsiktig plan för en positiv utveckling.

Krokoms kommuns långsiktiga arbete för kompetensförsörjning inom modersmål och studiehandledning i nationella minoritetsspråk har genom åren inneburit flera åtgärder.

Arbetsmarknadsdepartementet initierade 2014 en satsning för att öka tillgången till behöriga modersmålslärare i nationella minoritetsspråk. Bland annat erbjöds tolv platser med samisk inriktning vid Umeå universitet. I Krokoms kommun prioriterades medel i budget till kompetensutveckling för två av våra tillsvidareanställda pedagoger.

Under hösten 2016 inrättades en tjänst för samordning av modersmål och studiehandledning inom kommunen. Samordnaren har särskilt fokus på att främja tillgången till pedagoger inom de samiska språken.

På alla våra förskolor samordnar vi öppet- och stängningstider. Detta görs för att i så stor utsträckning som möjligt ha hög personaltäthet när det är som flest barn i verksamheten. Vid de samiska avdelningarna vill vi ha personal med samisk språk- och kulturkompetens i tjänst när barnen finns på förskolan. Vår målsättning är att barnen ska kunna både behålla och utveckla sin tvåspråkighet under sin förskole- och skoltid.

Karin Wallén (C)

Ordförande Barn- och utbildningsnämnden i Krokom

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons