Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Människor skräms om kolesterol

Annons

Min blick fastnade på en annons i ÖP:s bilaga Affärer 11 december, gällande företagshälsovård. Annonsören erbjöd ett kolesterol-seminarium.

Seminariet ska enligt annonsen handla om "Kan bättre kolesterolvärden öka vår produktivitet?", och inleds med att företagets personal gör kolesteroltest på deltagarna som genast får provsvar. Därefter hålls en föreläsning på cirka en timme.

Det finns mängder av människor som råkar ha ett något förhöjt kolesterolvärde men som känner sig helt friska, inte har hjärtsjukdom, diabetes etcetera. De kommer att skrämmas upp, helt i onödan, och kanske ställas på livslång, kolesterolsänkande medicinering med simvastatin, Lipitor (= atorvastatin) etcetera i förebyggande syfte för något som man "tror" ska inträffa i framtiden.

En del kommer att drabbas av besvärliga, ej "produktionshöjande", biverkningar även om läkemedelsbolag, myndigheter eller vård hävdar något annat.

Läs de sorgliga patientberättelserna på askapatient.com och spacedoc.net (Forum) och gå in på fass.se. Sök på simvastatin, Lipitor (= atorvastatin) och Crestor till exempel. De tillhör samma läkemedelsgrupp och har likartade biverkningar.

Läs "Hur Kolesterolmyten hålls vid liv", "Forskningsfusket" och "Skapar vården ohälsa?". Det finns mängder av intressanta – och kritiska – böcker på engelska, till exempel "Seeking sickness" (om screening), "The statin damage crisis" och "The risks of prescription drugs".

Sök information på många olika ställen – det är viktigt att försöka att bilda sig en egen uppfattning – och hjälp dem som inte har den möjligheten.

Kolesterolskeptisk läsare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons