Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centerpartiet är ett hållbart val Billiga knep mot kritiker

Replik på Sven-Olov Löövs ledare i ÖP fredag 7 december :

Annons

Det finns några saker som förenar Centerpartiets motståndare. Det handlar om att slå in kilar mellan det man uppfattar som det nya och det gamla Centerpartiet, om att skrämmas med en påstådd nyliberalism och inte minst, om att utmåla Stureplanscentern som något mäktigt och farligt. Sällan eller aldrig erbjuder Centerpartiets belackare någon form av konkretion eller sakpolitiska exempel – här handlar om att med känsloargument sätta bilden av Centerpartiet som något farligt och icke valbart.

Det är sorgligt att se hur effektiv denna kampanj mot Sveriges enda parti med en hållbar politik för utveckling i hela landet varit. Djupt in i Centerpartiets egna led låter man sig påverkas. Det senaste exemplet är fredagens artikel av Sven-Olov Lööv i Östersunds-Posten. Punkt för punkt prickar Lööv in den osakliga kritik som trummats ut de senaste åren, främst med socialdemokrater som budbärare.

Extra märkligt är att detta trams torgförs i Jämtland och i Östersunds-Posten. Inte långt från redaktionen finns exempel på förtroendevalda och avdelningar med tyngd och inflytande i partiet som långt överskuggar Stureplanscentern. På samma sätt som Stureplanscentern är ett gott exempel på nyskapande politiska arbetsformer och öppet folkrörelsearbete är Centerpartiet i Jämtlands län i en klass för sig när det gäller praktiskt politiskt inflytande. Inlandsinnovation, förenklingar och skattesänkningar för företagare, bredbandssatsningar … Listan kan göras lång.

Personligen är jag därför trygg i att mitt engagemang för frihet, hållbarhet och utveckling i Norrland, Sverige och världen är väl förankrat i såväl Centerpartiets drygt 100-åriga historia som i vår framtid. Centerpartiet har varit och är ett hållbart val.

Ledarredaktionen svarar:

Billiga knep mot kritiker

Tills nu har jag levt trygg i förvissningen om att Centern inte tillhör den sortens organisationer om vilka man brukar säga att det är högt i tak men nära till dörren. Tonen i Emil Källströms svar på ledaren i ÖP har på den punkten gjort mig orolig för framtiden.

Att anklagas för att vara ett slags kryptososse och delaktig i en kampanj för att skada Centern känns lika skrattretande som olustigt. Det billiga knepet att förpassa en kritiker till fiendelägret känns igen från helt andra politiska och historiska miljöer än Centerns.

Annons
Annons
Annons