Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klarar Centern ett språng över till nyliberalismen?

/

Passar inte de liberala galoscherna så stick. Det är Stureplanscenterns besked till väljare som inte känner sig hemma i den nya Centern. Ett djärvt budskap i tider när partiet står på gränsen till att falla ur riksdagen.

Annons

SCB:s väljarundersökning i förrgår var inte uppmuntrande för Centern. Partiet har sedan maj backat med 0,3 procentenheter och stöds i mätningen av 4,4 procent. I valet 2010 fick Centern 6,5 procent av rösterna, var tredje väljare har alltså försvunnit.

I tv:s Aktuellt i förrgår var Stureplanscenterns ordförande Johanna Jansson rakt på sak när hon fick frågan om inte åtskilliga centerpartister känner sig främmande för de åsikter hon och hennes gelikar representerar: "Vissa centerpartister kommer givetvis inte att känna igen sig, men det finns andra partier i Sverige. De liberala värderingarna väger tyngre än att enskilda människor inte känner igen sig."

Stureplanscentern har hutat åt partiets traditionalister förut. Som när Johan Hedin, Fredrick Federleys ersättare i riksdagen, i Svenska Dagbladet hyvlade av lantbruket med konstaterandet att det bara är bra att det gamla slås ut och ersätts av nytt. "Var är förnyelsen av svenskt lantbruk? Var är de nya och hungriga och innovativa jordbruksföretagarna?" lät det.

Så arrogant och cyniskt som Hedin uttryckte sig skulle knappast ens den mest lantbruksavoge folkpartist ha tillåtit sig. Men i andra sammanhang låter det helt annorlunda. När ordföranden Annie Lööf var gäst hos LRF tidigare i veckan deklarerade hon att "vår absolut viktigaste målgrupp är kärnväljarna."

Men det budskapet är svårt att få ihop med den tyngd Stureplanscentern fått, och det med ordförandens gillande. "Stureplanscentern har lyckats sätta väljarna i fokus" hävdade Annie Lööf i eftervalsarbetet våren 2011. Frågan är vilka väljare hon då såg framför sig. Och i dag är Centerns väljarstöd i Stockholm enligt SCB 0,6 procent.

Inom kort läggs ett förslag till nytt partiprogram för Centern fram. Arbetet med det har letts av Stockholmscenterns Per Ankersjö och en rad externa inspiratörer har deltagit i processen. Först ut med att ge synpunkter var den extreme nyliberalen Alexander Bard och hans vän författaren Jan Söderqvist, en duo som bland annat har torgfört åsikten att Socialdemokratin och Sverigedemokraterna i långa stycken liknar varandra i sin längtan tillbaka till ett förlorat samhälle.

Vi måste vara öppna för människor som har andra åsikter som vi kan lyssna till, har Per Ankersjö deklarerat. Och det låter ju bra. Problemet är att Ankersjö bara verkar lyssna på nyliberaler som knappast skulle fått gehör för sina åsikter i något annat parti – utom möjligen i ett KD lett av Mats Odell och Ebba Busch.

Är Centern berett att ta språnget från landsbygdsfolkrörelse och mittenpolitik till Stureplanscenterns nyliberalism – ett skifte som får Per Schlingmanns omgörning av Moderaterna att framstå som rätt halvhjärtat? Förslaget till nytt partiprogram kan ge en del av svaret.

Annons
Annons
Annons