Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marcus Persson: LO måste slopa gammal sossepolitik om enkla jobb

Det är obegripligt varför LO står fast vid gammal sossepolitik som visat sig inte fungera. Så länge som förslaget om utbildningsjobb står fast kommer det dröja innan parterna enas om en modell för enkla jobb.

Annons

Grundproblemet kvarstår om enkla jobb: LO har erkänt att enkla jobb behövs, men begriper inte hur enkla jobb tas fram. Deras förslag är utbildningsjobb, det vill säga att en person med grundskoleutbildning får jobba 75 procent och samtidigt utbilda sig till yrket 25 procent. Förslaget är nära nog identiskt med regeringens fiaskoreform traineejobb. Skillnaden är att Arbetsförmedlingen är avkrokad.

Trainejobben stod inför tre problem. 1. Var tredje invandrare i etableringsuppdraget saknar grundskolekompetens. 2. Anställd trainee måste utbilda sig inom det enkla jobbet 3. Arbetsförmedlingen och dess byråkrati är involverad. LO:s förslag om så kallade utbildningsjobb har löst ut Arbetsförmedlingen ur ekvationen, fortfarande innebär dock utbildningsjobb att de som har störst behov av stödinsatser inte är behöriga. Frågan är dessutom vilka drivkrafter och intresse som finns för att vidareutbilda sig vid hög ålder, vilket ju många nyanlända är.

Rent krasst kan utbildningsjobben vara ett ineffektivt alternativ för ungdomar som inte klarat av sina gymnasiestudier, men som motor för integration på arbetsmarknaden är förslaget värdelöst. Så länge som LO håller fast vid kravet på grundskolekompetens och krav på vidareutbildning vid sidan av jobbet är det mycket osannolikt att en uppgörelse mellan parterna om enkla jobb över huvud taget kan nås.

LO har redan gjort en jordenruntresa från att se enkla jobb som apartheidpolitik till att erkänna att enkla jobb behövs. Det vore olyckligt ifall fackföreningsrörelsen inte är redo att ta de sista nödvändiga stegen för att också få jobben på plats.

Läs också:

Marcus Persson: Politisk närsynthet är regeringens stora problem

Marcus Persson: Sverige måste agera när Ryssland blundar inför slakten av homosexuella

Mer läsning

Annons