Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökad egenmakt som en röd tråd

På ÖP:s ledarsida 7 november frågar man sig om Centerpartiet klarar ta ett språng över till nyliberalismen. Det gör att jag tyvärr måste fråga mig om ÖP:s ledarsida verkligen vet vad den pratar om.

Annons

Nyliberalism är nämligen en ideologi som innebär att skatterna minskas till ett minimum och att staten bara upprätthåller rättsväsende, polis och militär. Det är ingen som föreslagit att Centerpartiet ska stå för ett avskaffande av offentlig sjukvård, allmänna skolor eller ens statlig finansiering av arbetsförmedling.

Däremot har Centerpartiets idéprogramsgrupp lyssnat på de centerpartister, som verkligen inte alla kommer från Stockholm och Stureplan, som kräver mer ideologisk ryggrad.

Och hade ledarredaktionen bemödat sig med att undersöka vad Stureplanscentern, som så hårt attackeras, faktiskt vill att Centerpartiet ska ha för principer, hade de antagligen blivit glatt överraskade. Ordföranden Johanna Jönsson (inte Jansson, som det står i ledaren) skriver på SvD Brännpunkt att det viktigaste är att ge mer makt till människor och mindre makt till politiker – oavsett om de människorna skulle råka bo i storstan eller på landet.

Hon nämner regionaliserade skattebaser som en rättvisefråga och vikten av att organisera samhället så att makten delegeras uppåt, och inte som i dag nedåt. Det vill säga, ökat kommunalt självstyre, ökat självbestämmande för enskilda människor och rätten att bli lämnad ifred av en klåfingrig statsmakt.

Kalla det gärna liberalism, för det är vad det är. Finns det en röd tråd att följa genom Centerpartiets idéprogram genom tiderna så är det också denna – egenmakten ska öka, staten ska inte roffa åt sig all makt.

Vi är många som kämpar för landsbygdens överlevnad i dag. Vissa av oss kommer från den, andra inte. Vissa kallar sig till och med liberala fastän de är uppvuxna långt från Stureplan. Det vore klädsamt av ledarsidan att inte alienera oss.

Annons
Annons
Annons