Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olämpligt att han har roll i ATG

/
  • Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson måste deklarera jäv.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson måste deklarera jäv.

Annons

Folkhälsomyndigheten har tidigare kritiserats eftersom dess generaldirektör Johan Carlsson sitter i styrelsen för ATG samtidigt som han i sin myndighetsroll fattat beslut om ATG och travsportens villkor. Det här är ett klantigt förhållningssätt från Folkhälsomyndigheten. Antingen borde Carlsson avsäga sig sina uppdrag i ATG eller så borde beslut på Folkhälsomyndigheten som rör ATG och travsport flyttas till en annan person. En generaldirektör ska inte sitta på dubbla stolar och riskera jävsanklagelser.

I ett tidigare svar till ledarsidan nonchalerar Carlsson denna faktor och menar i stället att styrelseposten i ATG gynnar Folkhälsomyndigheten – inte tvärtom.

Nya uppgifter stärker dock tesen att Johan Carlsson och Folkhälsomyndighet hanterar denna situation klantigt. Förutom att Carlsson har en styrelsefunktion i ATG (och gynnas av dess lönsamhet) sitter han också i styrelsen för Stiftelsen Hästforskning som representant för ATG. Det innebär alltså att Carlsson har ett fördjupat engagemang inom ATG utöver den insynsroll han motiverar sin styrelsestol i ATG med.

Dessutom framkommer det att Johan Carlsson saknar en intern jävsdeklaration efter kontakt med Folkhälsomyndigheten. Inför tillträdandet som generaldirektör ska Carlsson ha lämnat in en jävsdeklaration till regeringskansliet. Men Carlsson satte sig i styrelsen för ATG efter tillträdandet som generaldirektör. Därefter har inte någon jävsdeklaration uppförts på Folkhälsomyndigheten.

Det är en svag intern rutin från Folkhälsomyndigheten att avkräva jävsdeklaration från externa experter men inte internt från ledande företrädare som har ett uppdrag där en intressekonflikt kan krocka med myndighetsutövandet.

Spel och dobbel är en folkhälsofråga och berättelserna om människor som hamnat i tragiska situationer som en följd av spelmissbruk är flera. Kan då en generaldirektör för Folkhälsomyndigheten opartiskt utöva sitt myndighetsuppdrag samtidigt som han har ekonomiska intressen i spelbolaget ATG? Utöver förtroendeinnebörden påverkas också myndighetens effektivitet och tjänsteutövning eftersom jäv är grund för överklagande av beslut.

Johan Carlsson borde självklart ta upp sina styrelseposter i en intern jävsdeklaration på Folkhälsomyndigheten och avstå från myndighetsbeslut som påverkar travsporten. Annars finns bara ett alternativ; Johan Carlsson borde avsäga sig sitt uppdrag som styrelseledamot i ATG och Stiftelsen Hästforskning.

Och vad tänkte regeringen när man placerade generaldirektören i ett spelbolags styrelse?

Mer läsning

Annons