Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska det vara så svårt att uppföra sig som folk?

Vardagen är tuffare för minoriteter i Sverige.

Annons

På Facebook och andra sociala mötesplatser på internet kryllar det av intoleranta kommentarer mot våra samer. Ord som "jävla lappar" och att renar borde matas med bly.

Det är sjukt och upprörande. Det var länge sedan internet gjorde intåg i våra liv men den sociala kompetensen har ännu inte nått hela vägen fram. De ord som uttrycks där och mot andra människor skulle i de flesta fall aldrig nämnas i ett möte ansikte mot ansikte.

Majoriteten av alla rasistiska kommentarer om samer kommer inte från empatistörda människor. Glåporden uttrycks och används eftersom sociala medier fortfarande är ett fritt forum utan samma sociala koder och krav som i verkligheten.

Med Facebook kommer en öppenhet där andra kan ta del av det man skriver, men tron verkar fortfarande vara att man kan uttrycka vad som helst utan konsekvenser som om man satt i ett grabbigt pojkrum och serverade skitsnack till sina närmaste vänner.

Det är ovärdigt att behandla samer på det här sättet.

Ett första steg är att börja avkräva social kompetens på nätet. Då blir det svårare att fortsätta med det korkade skitsnacket Vi ska ställa samma krav och ha samma förväntan om uppförande på nätet som i verkligheten.

I ett andra steg ser vi en tydlig synlighet över den riktiga rasismen som riktas mot samer och andra minoriteter. Värdegrundsarbetet mot rasismen blir varken effektfull eller träffsäker om inte allt omoget trams sorteras bort först.

Självklart ska vi ställa samma sociala krav på internet som i vår vardag. Ska det verkligen behöva vara så jävla svårt att uppföra sig som folk?

Samer har samma rätt som alla andra att kunna leva sina liv i harmoni utan att behöva möta korkad kollektiv rasism och idioti från internets samlade avträde. För vissa handlar det om att växa upp, för andra att förstå att deras värdegrund är oacceptabel.

Mer läsning

Annons