Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skandal att Kommunal stoppar sommarjobb

/
  • Kommunal har stoppat

Skärpning fackförbundet Kommunal. Skärpning Östersunds kommun.

Annons

Ungdomar som söker sommarjobb och personer som befinner sig i arbetsmarknadspolitiska åtgärder kommer inte längre få praktisera hos privata vårdutförare i Östersunds kommun. Beslutet är fattat av kommunens arbetsmarknadsenhet efter protester från fackförbundet Kommunal.

Till omsorgsföretaget Strukturrutan skriver Östersunds kommun: "Utifrån Kommunals ställningstagande innebär detta att vi inför sommaren 2016 tyvärr inte kommer att kunna placera feriepraktikanter hos företag som på entreprenad bedriver kommunal verksamhet, och inte heller personer i övriga åtgärder."

Det är pinsamt av Kommunal. I en mailkorrespondens som jag tagit del av beskriver Strukturrutan sommarjobbarna som glädjespridare som förgyller de boendes vardag. Omsorgsföretaget har engagerat sig i att ta emot sommarjobbande ungdomar och migranter i arbetsträning. Det har också uppskattats av de boende.

Ungdomar och migranter har därefter gått vidare till en vårdutbildning och sökt jobb på Strukturrutan. Praktiken har alltså varit en ingång till fortsatt arbete med vård och omsorg.

Det är inte första gången som ett fackförbund ställer sig i vägen för människor på det här viset och dessutom mobbar ut privata utförare. Sannolikt är det inte heller sista gången.

Agerandet mot Östersunds kommun vittnar om att deras syn på potentiella medlemmar måste uppdateras. I stället för att vara en partner i arbetet för att fler ska intressera sig för och i framtiden vilja jobba med vård och omsorg väljer man att sätta upp hinder för fler att få ett varaktigt och tryggt jobb.

Ungdomar och vuxna i olika former av arbetsmarknadsåtgärder drabbas av beslutet. Medmänniskor som aldrig får berika sig erfarenheten hos ett företag med entreprenad på kommunal verksamhet.

Likaså drabbas Kommunal själva eftersom beslutet innebär att nya medlemmar går förlorade. En lyx fackförbundet knappast kan undanvara efter vinterns kommunalskandal då flera tusen medlemmar flydde.

Tänker också på Kommunals nuvarande medlemmar som drabbas. Våra hårt arbetande och underbemannade män och kvinnor inom omsorgen som en följd av beslutet får färre nya kollegor på arbetsplatsen.

Så här korkat får inte ett fackförbund agera. Mobba ut privata företag så att blivande och nuvarande medlemmar drabbas. Så här svagt får inte Östersund hantera frågan. Kommunen måste lösa ut dumheterna innan sommaren är här.

Mer läsning

Annons