Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utvecklingsmöjligheter i sikte

/
  • Matambassadören Fia Gulliksson är en av dem som arbetat enträget med att sätta regionen på kartan med hjälp av gastronomin. I går kom beskedet från Unesco, Östersund utses till Creative city of gastronomy.

I går kom ett riktigt genomslag för Jämtlandsregionen som gastronomiskt centrum i Norden. FN-organet Unesco utsåg Östersund till Creative City of Gastronomy.

Annons

Det är flera år sedan nu som Fia Gulliksson i sin övertygelse om gastronomin som utvecklingskraft för länet, lämnade in ett medborgarförslag till Östersunds kommun. Arbeta för att göra att göra staden till en av Unescos minutiöst utvalda creative cities var uppmaningen.

I oktober i fjol lämnade Dag Hartman in en 70-sidig ansökan med omsorgsfulla formuleringar som bevisligen fallit expertgruppen på åtta personer i smaken. Efter nogrannt utvärderande i nio månader gav de det glädjande beskedet i går. I sällskap med exempelvis Seul och Dublin som utmärkt sig inom andra kreativa näringar, finns numera Östersund med i en exlusiv grupp på närmare 30 städer runt om i världen.

Detta är ett stort erkännande inte bara för Östersund utan för hela regionen. Det mesta av livsmedelsproduktionen sker av naturliga skäl i mindre byar och orter utanför själva stadsområdet. Nu kan de förhoppningsvis få ytterligare vind i seglen. Livsmedelsnäringen har en växande betydelse som också ger upplevelsenäringen mer drivkraft. De kreativa städerna förväntas ha ett aktivt utbyte av varandra och i och med det öppnas nya möjligheter för länet.

Det här är ett viktigt steg ur flera avseenden. Det stämmer väl överens med de strävanden som finns inom flertalet organisationer verksamma med landsbygds- och länsutveckling, LRF, Jilu, Eldrimner, JHT; listan kan göras lång.

Det stämmer väl överens med regeringsvisionen om att göra Sverige till Matlandet, där jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) varit den drivande kraften. Ett led har varit att utse matambassadörer att jobba med frågorna. Fia Gulliksson är en.

Emellanåt sägs länet vara lite långt ifrån, men i den här kategorin är det nu ingen stad i landet eller ens i Norden som kan göra Östersund rangen stridig. Om det initialt hördes utopiskt med Jämtland som Nordens Toscana, så är det för eventuella tvivlare hög tid att tänka om.

Utmärkelsen förpliktigar. Gastronomi som begrepp är så mycket bredare än att det skulle handla om enstaka delikatesser i souvenirbutiken. Det är helheten som räknas och det gäller att omedelbart implemetera den lokala livsmedelsproduktionen och dess entreprenörer i skolkök och äldreboenden, såväl som att arbeta vidare med produkter för vardagskonsumtion och lyxkonsumtion för att leva upp till titeln. Då behövs en politik som gör det möjligt.

Riksdagsledamoten Per Åsling (C) presenterade nyligen sin vision om 10 000 nya jobb i länet. Med bra politik, långsiktiga beslut och samarbete är gastronomin en betydelsefull drivkraft i den riktningen.

Annons
Annons
Annons