Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ostförsäljare på ystarkurs

/
  • Mats och Anneli Karlsson, som äger Södercheesen och Jacksons ost i Stockholm, fick i går lära sig tillverka ost på Röstas utbildningsmejeri.
  • Stefan Lind, bekymrad mejerist.
  • ”Vårt hopp är att Eldrimner tar över mejeriet”, säger Ida Olofsson. I bakgrunden Matasim Basha i färd med att göra en mild blåmögelost. Osten är färdig i juni.

Han har sålt ost i 30 år. Men först i går fick Mats Karlsson lära sig hur den tillverkas.
– Det var verkligen på tiden, säger han.

Annons

Mats Karlsson, hans fru Anneli, sonen Kristian och Matasim Basha rörde under Ida Olofssons handledning i ystgrytan på Rösta utbildningsmejeri i Ås.

De tyckte det var spännande att känna på hantverket att göra ost med sina egna händer.

– I juni kommer den här milda blåmögelosten av komjölk att vara färdig, säger Ida Olofsson.

– Jag säljer naturligtvis också jämtländska ostar, från Skärvången och Jämtspira.

– Kunderna accepterar också ett högre pris på hantverksmässigt tillverkad ost. Men det är inte lika självklart när det gäller köttvaror.

– Det gillar jag inte alls. För det gäller att värna om småskaligheten, säger Mats Karlsson.

Stefan Lind, mejerist och föreståndare, och Ida Olofsson har jobbat på utbildningsmejeriet i fem år. De efterträdde Claes och Kerstin Jürss som byggde upp verksamheten.

– Det kostar cirka 1 miljon kronor per år att driva mejeriet. Vårt hopp är nu att Eldrimner tar över verksamheten.

– Vi har genom åren även utbildat producenter i många andra länder, exempelvis Estland, Sydafrika och Chile, säger Stefan Lind.

Annons
Annons