Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bengt Hemmingsson

Bengt Hemmingson, Jönköping, har avlidit i en ålder av 81 år. Hans närmaste är hustrun Sonja, sonen Jonas och dottern Kerstin båda med familjer.

Annons

Föllinge, Stockholm, Kairo och Montreal är platser där Bengt skolats och fått den erfarenhet som vid 34 års ålder gjorde honom till förste chef för symaskinsdivisionen vid Husqvarna Vapenfabriks AB. När jag som nyanställd presenterades för koncernledningen mötte jag mest tekniker, men Bengt var en annan sorts chef. Det kändes genast som vore vi gamla bekanta.

Efterfrågan på symaskiner var stor. Nya fabriker byggdes och nya marknader öppnades. En hektisk tid för Bengt och hans stab, men han hade alltid en stund över. Bengt hade en stor social närvaro och ett genuint språkintresse. I Zürich konverserade han på schwitzerdutsch. Med amerikanare talades inte engelska utan amerikanska. Bengts medarbetare var ofta flerspråkiga; allt för att kunna ge en hög service. Vikten av kunskap om köparländernas kultur och värderingar insåg Bengt redan på 1950-talet under en tid i Mellersta Östern. Här bör inflikas att under denna tid präglades Egypten av uppror, och från händelsernas centrum rapporterade Bengt direkt till Östersundspostens läsare som extraknäckande utrikeskorrespondent; sannolikt en av tidningens första.

En bit in på 1970-talet slutade Bengt överraskande som divisionschef. Han arbetade under en tid som konsult åt sin gamle arbetsgivare, och åt flera småländska företag. Sparsmakade styrelseuppdrag och rekryteringar upptog alltmera tid. Advisorgruppen, en förening för en handfull likasinnade managementrådgivare, gav erfarenhetsutbyte och en särskild krydda för medlemmarna. Företagskonsulter må av många uppfattas som snävt strukturerade och med begränsat intresse för annat, men Bengt var beläst och citerade gärna Nils Ferlin. Under en lättsam kväll fick vi en oförglömlig upplevelse när Bengt på originalengelska återgav hela Hamletmonologen!

Bengt använde sällan hårda ord ens mot någon som väl skulle förtjäna sådana. Raka klarlägganden levererades med vänlig ram. Många gånger har jag i mitt arbete fått hans biträde med sådana formuleringar. Dessa har jag bevarat och läser alltjämt med stort nöje. Bengt lever vidare som ett ljust minne för efterlevande och vänner.

Annons
Annons
Annons