Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett par decimeter ifrån att travfesten blev fulländad

/

Nästan 14 000 personer besökte travbanan i Östersund när det travades i dagarna tre. Det är förstås en imponerande siffra för den lilla banan. Mest imponerande var att nästan 8 000 fanns på plats bara under lördagens V75-omgång.

Annons

Men även för den största traventusiasten kan tre dagar i rad bli lite väl mastigt.

Sedan starten 1995 med den klassiska Zoogin-segern har dubbeltravet i Jämtland bara vuxit sig starkare och starkare och är i dag en av Travsveriges mest ansedda travhelger.

Nu ska Östersundstravet utvärdera sitt test med att köra trippeltrav och jag skulle inte bli förvånad om man kommer fram till att det räcker med dubbeltrav.

Det ska dock i sanningens namn sägas att torsdagens lunchtrav blev sanslöst uppskattat när det kördes i samband med en fritidsmässa.

Men varför bränna så mycket krut tre dagar i rad?

Årets upplaga av Jämtlands Stora Pris kanske var den allra jämnaste någonsin. Men det är klart att man saknade stjärnor som Sebastian K. och elitloppsvinnaren Nahar.

Själv var jag ganska säker på att Robert Bergh tidigt hade bestämt sig för att starta You Bet Hornline i Jämtland och Nahar i Boden nästa helg där en miljon väntar till vinnaren.

Men Bergh själv säger att så är inte fallet. Han hade verkligen satsat på Jämtlands Stora Pris med Nahar och han berättade också att Boden inte knycker några hästar från Östersund för att de har en miljon i förstapris. Han menar att Boden hade fått bättre hästar om de sänker till 750 000 kronor och i stället betalar transportkostnader.

Så räkna inte med en miljon i första pris i Jämtland Stora Pris nästa år.

Det blev till slut tyske Bagley som var först över linjen med sin tränare Conrad Lugauer. Naturligtvis kul att den sympatiske Lugauer fick vinna och därmed blev den nionde kusken som fick defilera i det klassiska loppet. Men visst var vi många (inte bara delägare) som hade hoppats på att få se Sanity och Malin Löfgren i vinnarcirkeln på den bana där sagan om Sanity började.

"Om loppet hade varit fem meter längre så hade Sanity vunnit", sa tränaren Malin Löfgren efter andraplatsen.

Det hade varit bättre att berätta för Johnny Takter att loppet bara var 2140 meter så hade han kunna kört tidigare.

Det var synd att Jämtlands Stora Pris inte avgjordes på Solängets travbana denna lördag. Där är distansen 2148 meter och då hade den jämtländska travfesten varit fulländad med publikfavoriten Sanity i vinnarcirkeln.

Nu är visserligen Norrbottens Stora Pris över distansen 2140 meter. Men jag tror ändå att Sanity är först i mål. Vilken form han visade denna lördag i Östersund när han formligen flög fram sista halvvarvet.

Men det största intrycket jag tar med mig från helgen är Gunnar Melanders seger med Månprinsen A.M. i Sven O Perssons Minne. Det är alltid lika roligt att få se ett tronskifte!

På grund av Jämtlands Stora Pris såg jag inte en enda minut från mötet Örgryte–Östersunds FK. Ännu en förlust trots att man spelade en man mer i drygt halva matchen.

Efter drygt två månaders spel i Superettan kan jag konstatera att ÖFK är mer framgångsrik på teaterscenen än på att vinna fotbollsmatcher.

Sverige har vunnit mot Färöarna och Kazakstan men tappat fem av sex möjliga poäng mot Österrike och Irland i VM-kvalet. Just nu luktar det inte Brasilienresa nästa sommar.

Mer läsning

Annons