Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Everton tog sista givna chansen – slog ett starkt ÖFK med 2-1

/
  • Gabriel Somi och Saman Ghoddos hade ett mycket fint samspel i mötet mot Everton. Det bådar gott inför allsvenska premiären.
  • Ronald Mukiibi satte matchens första och ÖFK's enda mål i matchen mot Everton på Finch Farm.
  • Fouad Bachirou driver fram. Evertonspelarna är Leon Osman, Aaron Lennon och Gareth Barry.
  • Segerskytten för Everton, Gareth Barry, syns i bakgrunden. Närmast kameran ser vi Jamie Hopcutt och Fouad Bachirou.

Ronald Mukiibi: där har ni ÖFK-spelaren som klämde in första målet mot Everton. Tyvärr hade Everton fler vassa chanser och gick från Finch Farm som vinnare.

Annons

– Det var en riktigt bra match för oss att få spela. Jag är nöjd med mycket. Vi höll våra positioner och vågade utmana. De hade ju problem med oss stundvis trots att de hade många namnkunniga spelare med. Jag tycker att vi höll en hög nivå, säger ÖFK-tränaren Graham Potter.

– Vi fick se vad straffade man blir vid minsta lilla misstag mot ett sådant här lag. Det var verkligen nyttigt för oss, säger Graham Potter.

Matchen hade ingen egentlig sportslig betydelse. Men för moralen hade matchen mot Everton, ett av Englands äldsta och mest älskade lag, desto mer inverkan på ÖFK.

TV: Lyssna till matchen i repris och se bilderna här

Everton började första halvlek med ett par chanser innan ÖFK vaknade till och hittade spelet. Och de stod emot mycket bra. Både mittfält och backlinje höll tätt mot Evertons försök och Jamal Blackman gjorde flera bra räddningar i första halvlek.

– Man ser tydligt att lagen vill känna på varandra. Vi ligger ganska högt ändå, sa gästande expertkommentator i Sportens sändning, Emir Smajic, som samtidigt konstaterade att ÖFK låg väldigt kompakt på defensiven.

Antagandet innan match var att Everton inte skulle ställa upp med sina bästa spelare. Och mycket riktigt saknades Phil Jagielka, Seamus Coleman och kanonen Romeo Lukaku på grund av landslagsuppdrag.

Men det var ingen B-uppställning hemmalaget startade med. Kevin Mirallas, Aaron Lennon och Gareth Barry var i högsta grad ett hot mot en ÖFK-triumf och det var mycket riktigt Mirallas som kvitterade för Everton i slutet av första halvlek.

Men det var först efter att Ronald Mukiibi satte nicken på Saman Ghoddos hörna och för någon minut gav ÖFK ledningen. Han fick varmt beröm av Daniel Kindberg efteråt.

– Vi får råg i ryggen när vi ser att några av våra spelare är väldigt långt fram. Mukiibi håller oerhört hög klass.

– Kul att göra mål, men hade varit ännu roligare om vi vunnit matchen också, säger målskytten Ronald Mukiibi som berättar att det var en delvis intränad variant som gav utdelning:

– Vi har några korta varianter. Den här gången var det Saman Ghoddos som slog den till Aex Dyer, som gjorde sin gubbe och då tänkte jag att det finns chans att jag kan få bollen, så jag gick in där. Det var ett bra inlägg av Alex och bara för mig att styra in i mål, säger Ronald Mukiibi.

LÄS MER: Live: Följ med oss och ÖFK på den unika resan till Liverpool här

Everton hade fler vassa chanser men bollinnehavet gick allt mer över i ÖFK:s fördel. Hemmalaget hade också svårt att hitta ytor i ett kompakt ÖFK som inte vek en tum från sin spelidé och inte heller visade någon respekt.

– ÖFK försöker rulla boll och vara kreativa. ÖFK gör en riktigt bra första halvlek, sa Emir Smajic.

Brwa Nouri, Ronald Mukiibi, Fouad Bachirou, Jamie Hopcutt, Dennis Widgren och duon med Gabriel Somi och Saman Ghoddos visade gång på gång upp ÖFK från sin bästa sida.

Jamal Blackman verkade också ha kommit in i spelet och stod för en rad bra ingripanden. På Mirallas mål från frispark två meter utanför straffområdet var det dock inget någon hade kunnat göra.

– Frisparken som jag släppte in var makalöst bra. Den var jag chanslös på. Jag har hamnat i ett riktigt bra lag. I dag visade vi att vi kan spela på en hög nivå. Det ska inte vara några problem att spela i allsvenskan, säger målvakten Jamal Blackman och berättar om lånelösningen mellan Chelsea och ÖFK:

– Jag ska stanna i ÖFK till sista maj är det tänkt. Sedan får vi se om jag kommer tillbaka efter det. Men om någon av målvakterna i Chelsea blir skadade så blir jag hemskickad direkt.

Även i andra halvlek visade ÖFK att de ville mycket och höll ihop spelet. Men när den 40:e spelminuten närmade sig tappade båda lagen farten. Det blev stiltje och det kunde Everton utnyttja.

Det var just Gareth Barry som satte lednings- och vinstmålet för Everton på hörna och trots flera försök från bland andra Ken Sema och Alex Dyer blev det också slutresultatet. Men huvudena hängde inte särskilt lågt efter slutsignal.

– Det var kul att komma hit och se hur de har det på träningsanläggningen. Förhoppningsvis lyckas några av oss nå den här nivån inom några år, sa Emir Smajic om upplevelsen.

– Det var en trevlig tillställning. Vi fick ett pass. Vi ser att vårt koncept håller och det är bra att få mäta sig med flera spelare som håller världsnivå. Med Dalkurdmatchen på lördag är vi väl förberedda för allsvenskan, sade Daniel Kindberg efter matchen.

Manager för Everton är Kindbergs vän Roberto Martínez. Han var nöjd med det han såg på planen från gästernas sida.

– Jag är inte alls överraskad över att vi fick så bra motstånd. Jag har följt Östersunds resa de senaste åren eftersom jag är vän till både Daniel Kindberg och Graham Potter. De har något spännande på gång, säger han och fortsätter:

– Jag vet att mister Kindberg hatar att förlora, men det gör jag också så jag ville inte bjuda honom på en seger, sa Martinez och skrattade.

LÄS MER om ÖFK-resan till Liverpool och mötet mot Everton här

Mer läsning

Annons