Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åsarnasegrar i Jämtkraft Ski Marathons huvudklasser – se segerintervjuer, stort bildspel och resultaten här

Det blev dubbelt Åsarna med seger i både herr- och damklassen när Jämtkraft Ski Marathon avgjordes under perfekta förhållanden vid Östersunds skidstadion på lördagen.

Annons

Under veckan med töväder såg det länge ut som det skulle bli tufft att genomföra långloppet Jämtkraft Ski Marathon som planerat för arrangerande Östersunds SK. Men det digra snöfallet, som sedan gjorde uppehåll under större delen av tävlingen, gav tillsammans med en temperatur på runt 7 minusgrader suveräna förutsättningar för de drygt 200 deltagarna.

Huvudloppet på 42 kilometer, som ingår i Jemtland Ski Tour och är seedningsgrundande för Vasaloppet, kördes genom en inledande slinga på 4 kilometer följt av två 19-kilometersvarv. Redan på det första av de två längre varven så utkristalliserade sig en tätkvartett på herrsidan.

Den trefaldiga Vasaloppssegraren Oskar Svärd, Tvärred, fanns med i täten i första loppet på en dryg månad efter stora besvär med sjukdomar. Han hade sällskap av tätduon från förra helgens Ica-loppet, Anton Karlsson, Åsarna, och Håkan Emilsson, Offerdal, samt Axel Ekström, Garphyttan.

Men på andra varvet tvingades Axel Ekström samt till sist även Oskar Svärd släppa.

– Precis i slutet på långa backen på andra varvet fick jag ge mig mot Håkan och Anton. Sedan låg jag och kämpade ensam och höll ganska samma avstånd, men de var starkare, konstaterar Oskar Svärd, som ändå var nöjd med loppet:

– Jag fick en jättebra genomkörare efter att ha tränat en dryg vecka och ett steg åt rätt håll. Hoppas att det ska kunna vända till Vasaloppet nu då.

Läs mer från förra helgens långlopp:

Anton Karlsson glänste på ovallade skidor när han stakade ifrån hela fältet i Åsarna

Emma Wikén prövade ovallat för första gången – stakade sig runt 42 kilometer och vann direkt

Offerdalstalangen spurtade ner OS-medaljören

I duellen som sedan stod mellan Anton Karlsson och Håkan Emilsson så kom avgörandet sent. Ända in på upploppet.

– Vi försökte köra i sista backen både jag och han tror jag, men så hamnade jag bakom honom och hade inte krafterna att dra en långspurt. Sedan är han snabbare än mig och han sprätte till och vann, säger Håkan Emilsson, som var nöjd som tvåa och efter att det gått bra på långloppen i år ser han extra fram emot Vasaloppet om en knapp månad.

Bra långlopp har även Anton Karlsson gjort. Åsarnaåkaren som annars har sprint som främsta distans.

– Jag vet att jag har min styrka i stakning och spurt, så jag försökte spara lite krafter sista kilometern. Blev lite lurpassning. Då valde jag att försöka överraska lite tidigt och den taktiken lyckades jag med, säger Anton Karlsson, som vann för andra helgen i rad, då han även stod som segrare i Ica-loppet i Åsarna.

Men främsta fokus för Anton Karlsson är att göra resultat för att få nya chanser i världscupen.

Där hade damsegraren Frida Hallquist, Åsarna, hoppas vara redan i helgen då hon stod som reserv till tävlingarna i Falun. Men när inga återbud gav henne chansen blev det Jämtkraft Ski Marathon i stället. Där duellerade hon länge med Evelina Bångman, Offerdal, men kom ifrån och vann till sist med 29 sekunder.

– Det blev ett bra lopp i bra tempo. Det var flera dragvilliga killar med hela vägen, så det var jätteschysst av dem, säger Frida Hallquist, som i kampen mot Evelina Bångman utnyttjade att hon själv hade fäste under skidorna:

– I och med att hon körde ovallat så kände jag att hon kroknade lite i backarna, så jag fick en lite lucka på slutet, kanske sista 3 kilometerna, och sedan höll det sig in i mål eftersom det är en lite backe på slutet också.

Tvåan Evelina Bångman tyckte ändå testet med blanka skidor föll ut väl.

– Kanske skulle ha haft lite fäste, för Frida var väldigt stark i slutet och då var det lite backar. Men det var en bra genomkörare inför Tjejvasan också, och man blir ju en erfarenhet rikare. Jag har stakat runt nu några lopp och det har funkat rätt bra, säger Evelina Bångman.

I det kortare loppet över 19 kilometer var det också starka namn med på herrsidan och där blev det Offerdalsseger. Starke junioren Max Novak drog längsta strået mot klubbkompisen Mattias Bångman och vann med sju sekunders marginal. Åsarnas Simon Lagesson var distanserad med tre minuter.

Här är länk till kompletta resultaten där det även går att se startnummer till bilderna i bildspelet ovan.

■■ Håll koll på ditt favoritlag – få pushnotiser när vi skriver om Östersunds FK, Östersunds IK, ÖDFF eller Jämtland Basket. Ladda ner ÖP:s nya app till Iphone eller Android. Följ dessa länkar för LT:s app, Iphone eller Android.

Mer läsning