Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olsson årets manlige idrottare

/

Johan Olsson blev utsedd till årets manliga idrottare.
– Det känns överrumplande, det här trodde jag inte, sade Johan Olsson.

Annons

Läs också: De tog hem priserna på Idrottsgalan

Det svenska skidlandslaget hade stora förväntningar på sig inför hemma-VM i Falun.

Förväntningar som motsvarades med råge. Laget tog nio medaljer, fler än något svenskt skidlandslag erövrat under ett VM tidigare.

Johan Olsson kunde åka hem till Östersund med tre medaljer i bagaget. Det blev brons på femmilen, det blev silver i stafett och så kom det stora fullträffen i 15-kilometersloppet. Johan Olsson hade fått större delen av säsongen spolierad av sjukdomar. Han kom till VM osäker på form och kapacitet.

Förvånad

Men i besvärliga yttre förhållande var det ingen som kunde utmana Johan Olsson, fransmannen Maurice Manificat var slagen med 18 sekunder på sin silverplats.

– Jag har varit nominerad tidigare, men det här är första gången jag haft möjlighet att närvara under Idrottsgalan. Med tanke på vad de övriga nominerade presterat är jag förvånad över att jag fick priset, sade Johan Olsson, som till den säsongen sadlade om och riktade in sig på långlopp.

Men även den här säsongen har störts av sjukdomar. Johan har ännu inte tävlat i vinter.

– Jag vet inte när det kan bli heller. Jag har precis kommit igång med träningen på allvar. Jag måste ha mycket mer träning i kroppen och framför allt vill jag veta varför jag drabbas av de här problemen med luftrören, sade Johan Olsson, som inte utesluter en comeback i landslaget till VM nästa år.

– Jag vet att femmilen och Vasaloppet går samtidigt. Och jag vill ju gärna köra Vasaloppet också. Vi får se.

Välbelönad

Johan Olsson har två gånger belönats med Bragdguldet, dels tillsammans mede Daniel Richardsson, Marcus Hellner och Anders Södergren efter OS-guldet i stafett 2010, dels efter den magnifika femmilssegern i Val di Fiemme i VM 2013.

Övriga kandidater i kategorien årets manlige idrottare var boxaren Badou Jack, Zlatan Ibrahimovic, fotboll och orienteraren Jonas Leandersson.

Mer läsning

Annons