Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Succéresultat! Hedda Bångman om syskonrivalitet och läskiga sjukdomen

/

Hedda Bångman har haft en jobbig säsong där hon hade kunnat förlora mer än karriären. Men när det var dags för den första tävlingen på SM-veckan visade hon att inget kan stoppa talangen från Offerdal.

Annons

– Jag älskar att träna och tävla, särskilt att tävla. Och vinna, jag älskar det! säger Hedda Bångman som just fått på sig överdragskläderna efter 10 jobbiga kilometer på Lindbäcksstadion.

Hon är fortfarande lite andfådd efter damernas 10 kilometer där Charlotte Kalla tog en överlägsen seger, följd av unga Ebba Andersson och Ida Ingemarsdotter.

– Det var fruktansvärt jobbigt på andra varvet. Jag har en tendens att gå ut hur hårt som helst och så vet jag att om jag har en bra dag så håller det, och så kan det rasa ibland, säger Hedda Bångman och fortsätter:

– Men nu var det mer att nu ska jag bara åka stort och kontrollerat så det var det enda jag fokuserade på första varvet, att åka snabbt, bestämt och lugnt och hålla ihop tekniken. Och det kändes, när jag fick så bra sekundering, att det här är hur lugnt som helst, men det blev väldigt jobbigt på andra varvet.

Hon tappade fart på andra varvet efter att vid flera mellantider varit snabbast.

– Jag tappade mycket tekniskt. Jag blev så trött så jag orkade inte hålla uppe i de branta backarna utan jag föll igenom, men det var ändå inspirerande att få så bra tider och försöka tänka positivt och bara ta en backe i taget. Och vara här och nu.

Efter den tunga säsongen hon har haft hittills var den slutgiltiga nionde platsen ändå en fin merit.

– Jag är ändå nöjd. Jag har haft det struligt den här säsongen och har inte kunnat tävla så mycket så jag är nöjd med det här.

Hon har inte tävlingsformen inne, på grund av astma som stört tävlingssäsongen. Och hon berättar att det varit något som satt sig på både fysiken och psyket.

– Jag har haft mycket problem med astma och allergi. Jag fick ett allvarligt astmaanfall och det var väldigt jobbigt både mentalt och allting, för det är så himla läskigt att få något sådant. Men nu kändes det bra i dag så det är skönt och jag är så glad för varje lopp som jag kan avsluta bra, berättar hon.

Under St Olavsloppet fick hon ett astmaanfall men det värsta inträffade under juniorcupen i Idre. Efter lite mindre än halva loppet kände hon av luftrören och kollapsade.

– Plötsligt ramlade jag ihop i spåret och minns ingenting vad som hände sedan, sade hon efter att hon blivit årets idrottskvinna, bland annat för sitt SM-guld förra året.

Nu har hon dock kommit en bit på väg efter tråkigheterna förra året och under hennes senaste lopp, Offerdalspropagandan, var det en helt annan känsla som infann sig.

– Där kändes det så himla bra, bättre än i dag. Jag försökte ha med mig det i tankarna inför det här. Senaste loppet jag gjorde var fantastiskt bra, säger Hedda, som blir 21 i april.

För de som inte vet vem du är, hur skulle du beskriva dig själv?

– Jag är en väldigt glad och positiv tjej som älskar att träna och tävla, framför allt tävla, det är det bästa jag vet. Och att vinna älskar jag! Jag har hållit på med skidor sedan jag var liten och jag springer också en hel del, säger Hedda Bångman, som är en meriterad löpare som tävlar för Trångsvikens IF.

Hon är heller inte ensam från familjen Bångman att elitsatsa på skidorna. Storasyster Evelina tävlar också i SM, något som gynnar dem båda.

– Jag åkte om henne i dag, så jag vet inte vad hon säger om det! Jag har två systrar, en storasyster och en lillasyster och båda åker skidor så det är så kul för vi har stor nytta av varandra.

Det är sex år mellan Hedda och hennes lillasyster så än så länge är det främst Evelina, som hade en sämre dag på onsdagen och blev 31:a, hon tävlar mot.

– Jag blir ju glad när det går bra för henne men det är ju så att man väldigt gärna vill slå sin syster, säger hon och skrattar.

Resultat

1) Charlotte Kalla 2) Ebba Anderson, +1.12.2, 3) Ida Ingemarsdotter +1.19.4, 4) Sofia Henriksson 5) Jennie Öberg 6) Elin Mohlin 7) Evelina Settlin 8) Linn Sömskar 9) Hedda Bångman 10) Marika Sundin

Mer läsning

Annons