Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

17-åriga Moa skolar om travhästar till ridhästar – drömmer om att starta eget inom hästbranschen

/

Hon har tre före detta travhästar som nu gör bra ifrån sig som rid- och hopphästar. Och hon får dem att göra det hon vill utan tvång och "onödiga remmar".

Annons

Moa Mattsson är 17 år, bor i Strömsund men har sina tre hästar stallade i Risselås strax utanför Strömsund. Samtliga hästar är äldre än vad Moa är. Och läraktiga.

– Jag tycker det är kul med hästar eftersom man får en sån bra kompis, i alla fall om man får den relationen till dem som jag strävar efter, säger Moa där hon står i hästhagen i Risselås.

– Många vill att man bara ska vara ledare, men jag vill även att hästen ska vara kompis med mig, att hästen tycker det är kul att vara med mig, förklarar Moa.

Moa jobbar med ett naturligt handhavande av sina hästar. Natural horsemanship, som ofta förkortas NH, innebär att man arbetar med hästarna utifrån att ryttaren sätter sig in i hur hästen tänker. Detta sker genom att kommunicera med hästen, exempelvis hur hästen ser saker och ting och hur den uppfattar omvärlden.

– Jag ser på hästens öronspel, hästens ögon och hur den rör sig exempelvis. Jag gillar inte att tvinga på hästen det som ska göras, jag vill att den ska vilja göra saker tillsammans med mig, säger Moa som tillbringar mellan sex och åtta timmar per dag med sina tre hästar. Samtliga är före detta travhästar, två varmblod och ett kallbod, 20, 26 och 28 år gamla.

– Ibland tror jag faktiskt att de känner av att jag är yngst. Vi lär av varandra, slår hon fast.

Att "göra om" travhäst till ridhäst är lite speciellt.

– När hästarna kommer från travet har de exempelvis helt annan muskulatur. Man måste börja med att bygga om dem och sen lära dem att gallopera och sen skola till hopphäst som jag gjort, säger Moa som tävlar lite då och då.

– Framför allt hoppning men även lite dressyr.

För att lyckas krävs att vara med sina hästar mycket, väldigt mycket. Lära sig hästarna och deras kroppsspråk.

Nu går Moa på ekonomilinjen i Strömsund. Därefter kommer hon att satsa på en egen verksamhet inom hästbranschen. Och redan till sommaren kommer hennes första projekthäst hem till Moa Martinsson och hennes tre kamrater i hagen.

---

Mer om hästar och ridning:

Sofia från Bräcke fick drömchansen hos världsstjärnan i Tyskland

Julritten blev en mardröm - häst och ryttare i bilkrock

Se hästarna springa på hockeyrinkens is

Forskning avslöjar gåtan bakom hästens färger

Mer läsning