Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Karin förverkligade arkitektdrömmen

Arkitekt är ett drömyrke för många unga och antagningspoängen hör till de högsta på de tekniska högskolorna. Ungefär 270 studerande antas varje år. Vi har träffat Karin Törnquist, arkitekt SAR/MSA på Hållén arkitekter i Örebro. - Jag har alltid velat bli arkitekt, redan innan jag kunde stava till det, berättar Karin.

Karin Törnquist

Annons

Hon är noga med att poängtera sin titel.
- Arkitekt är inte en skyddad titel. Vem som helst kan kalla sig arkitekt. SAR/MSA däremot är en titel som visar att jag faktiskt har högskoleutbildning.

2003 tog Karin Törnquist examen från Lunds tekniska högskola.
- Det kändes bra att ha förverkligat den dröm som jag hade haft sedan jag var liten, konstaterar hon.

Krävande utbildning
Arkitektutbildningen skiljer sig en del från många andra högskoleutbildningar.
- Innan jag började trodde jag att den skulle vara lite mer som ingenjörsutbildningarna, men vi läste egentligen väldigt lite kurslitteratur. Visst hade vi tentor, men framförallt hade vi massor med projektarbeten som skulle presenteras, berättar Karin.
- Utbildningen var krävande och man får vara beredd på att den tar över ens liv under några år, tillägger hon.

Karin gjorde ett uppehåll i studierna för att praktisera. Något som hon varmt rekommenderar.
- Man behöver verkligen praktisera. Annars får man en stor chock när man kommer ut i arbetslivet. Utbildningen gör dig inte till en färdig arkitekt, men du får med dig redskapen som behövs. Resten får du lära dig när du kommer ut i arbetslivet, konstaterar Karin.

Konjunkturkänslig arbetsmarknad
Arkitekternas arbetsmarknad är väldigt konjunkturkänslig och det är stora skillnader i hur arbetsmarknaden ser ut beroende på om det är hög- eller lågkonjunktur.
- När jag tog examen var det svårt att få jobb. Jag var medveten om att jag hade gett mig in i ett konjunkturkänsligt yrke, men trots det kändes det inte så kul att stå utan jobb när man hade pluggat så länge, minns Karin.

Efter ett halvår vände konjunkturen och hon fick jobb.
- Sedan dess har jag jobbat på tre olika ställen, både som projektanställd och fast anställd, berättar Karin, som varit på sin nuvarande arbetsplats sedan maj 2008.

Mycket grupparbete
Det finns många olika sorters arkitekter. Karin jobbar med det som folk kanske främst förknippar med yrket – hon ritar hus. En vanlig dag på jobbet innebär mycket skrivbordsarbete.
- Jag sitter vid datorn och ritar eller så ägnar jag mig åt administrativt arbete som att exempelvis räkna dörrar, parkeringsplatser eller kvadratmeter. Det blir en hel del möten också. Som arkitekt jobbar man ofta i grupp med många olika kompetenser, säger Karin.

Tydlig hierarki
Inom arkitektyrket råder ofta en tydlig rangordning. Som nyutexaminerad är det vanligt att man börjar som medverkande arkitekt. Det innebär att man inte har handläggaransvar eller ansvar för den arkitektoniska utformningen. Ju längre tid man har jobbat, desto mer ansvar får man.
- På mitt kontor är vi nio personer. Tre är arkitekter, en är inredningsarkitekt och de övriga är ingenjörer. Det här kontoret är inte så hierarkiskt. Det gör att jag får ta större ansvar än vad jag hade fått gjort om jag jobbat på ett kontor med mer utpräglad hierarki, säger Karin.

Gillar planlösningar
Det roligaste med jobbet tycker Karin är när hon får göra planlösningar.
- Jag gillar verkligen att sitta och pussla ihop olika saker. Sedan är det förstås väldigt roligt att få se de hus man har varit med och ritat i verkligheten.

Det första nybyggda huset Karin var med och ritade finns i Göteborg.
- Det var en otrolig känsla att få se det när det var färdigbyggt. Det kändes speciellt att se det hus man haft framför sig på skissen stå där i verkligheten.

Får kompromissa
På frågan vad hon tycker är tråkigast med jobbet funderar hon länge och väl utan att riktigt komma på något.
- Jag gillar verkligen mitt jobb och kan inte komma på något som är direkt tråkigt. Det skulle i sådana fall vara när man får kompromissa bort för mycket av det som var ens ursprungliga idé.

För att lyckas som arkitekt tycker Karin att det är viktigt att man intresserar sig för människor och för hur saker och ting fungerar.
- Man måste kunna sätta sig in i andras situation och tänka ut hur man kan lösa deras behov på bästa sätt. Det är viktigt att man kan prata inför grupp och att man kan presentera och förklara sina tankar och idéer på ett bra sätt, konstaterar hon.

Karin är oerhört nöjd med sitt yrkesval och tror att hon kommer att jobba som arkitekt även i framtiden.
- Men om tjugo år gör jag kanske något annat inom yrket. Jag skulle exempelvis kunna tänka mig att jobba som kommunarkitekt eller att undervisa, avslutar hon.

Fotnot. SAR/MSA är en yrkestitel som man kan ansöka om efter minst ett år som yrkesverksam om man har relevant examen och är medlem i Sveriges Arkitekter.

VICTORIA RYDERGÅRD
Nyhetsbyrån NA Media

namedia@na.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy