Kvinnojourens medlemmar har i många år funderat kring medlemskapet i Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks.
– För flera år sedan kom det på tal första gången. Men vi beslöt att försöka förändra organisationen inifrån, säger Helena Lassen Wikén.
Men det har inte gått. Hon och Jessica Rundberg ger en bild av en riksorganisation som inte lyssnar på medlemsföreningarna och som toppstyr verksamheten.
Annons
– Det har varit väldigt mycket konsulter. När man får känslan att riksorganisationen lyssnar mer på konsulter än på medlemmarna, då är det dags att kliva av, säger Jessica Rundberg.
De riktar ingen konkret kritik mot någon specifik individ inom Roks.
– Det vi har sett är att klimatet inte har ändrats. Det känns inte som att det är möjligt att åstadkomma någon förändring, säger Jessica Rundberg.
Annons
– Om man drivit frågor som inte styrelsen gillat, så har det inte blivit någon form av debatt om frågan i organisationen. Det har blivit locket på, säger Helena Lassen Wikén.
Båda två lyfter också fram kritiken mot att Roks varit för tyst i debatter och inte arbetat tillräckligt mycket utåt med problematiken och frågor kring mäns våld mot kvinnor.
– Under hela 2000-talet har det varit tyst från Roks. Vi har inte tyckt att de varit tillräckligt framåt i att driva frågor, säger Jessica Rundberg.
Ett sådant tillfälle att kunna föra fram hjärtefrågorna var i samband med Tranåsfallet där tre jourkvinnor fälldes för grov egenmäktighet med barn. De hade hjälpt en kvinna, som förlorat vårdnaden om barnen, att hålla sig gömd med sina barn. Kvinnan var säker på att pappan förgrep sig på barnen.
– Det hade varit en chans att lyfta debatten om kvinnor, som är säkra i sin uppfattning om att deras barn utsätts för övergrepp, säger Helena Lassen Wikén.
Kravet fanns, långt innan det blev rättegång, på att Roks skulle titta på ärendet och att det skulle diskuteras vad som hände. Men inget hände.
Annons
– Det kravet möttes av en väldig feghet av Roks, säger Jessica Rundberg.
Kvinnojouren i länet kommer inte att söka sig till den andra riksorganisation som finns för kvinnojourer.
– Det är inte aktuellt att flytta dit. Vi tänker fortsätta försöka driva frågor och hitta andra former för samarbete. Det här är en markering från vår sida, säger Jessica Rundberg.
Linda Hedenljung
linda.hedenljung@op.se