Annons

Annons

Annons

Östersund

Ungdomar ockuperar hus

En grupp ungdomar som samlats under namnet "Lyckliga Gatan" tog vid femtiden på lördag morgon över gamla Hotel Aston i Östersund.

– Vi ockuperar huset som en protest mot bostadsbristen och brist på ställen för ungdomar att vara på. Det har lagts ned fem fritidsgårdar i Östersund i år. Om våra uppgifter stämmer har det här huset stått tomt i nästan sju år till ingen nytta. Ibland krävs det att man gör något radikalt för att folk ska lyssna, säger Gustaf Modin från Lyckliga Gatan.

På dörren till Hotel Aston har lappar om ockupationen klistrats upp, en svart och röd fana svajar i vinden och på ett tygstycke som hängts från ett fönster lyder den sprayade texten " välkomna till Hotell Lyckliga Gatan–öppet för alla".

Hannes Nygård sitter utomhus på trappan, för att informera nyfikna om ockupationen och bjuda in intresserade till det pågående stormötet.

Annons

– Jag är positivt överraskad av den goda respons som vi fått från folk som gått förbi, säger han.

Annons

– Först och främst vill vi att fritidsgårdarna ska öppnas så att ungdomar har någonting att göra. Det här huset skulle passa bra som allaktivitetshus för ungdomar, det är en stor och bra lokal. Men vi nöjer oss med vilket hus som helst i Östersund, bara ungdomar får någonting att göra. Och vi vill att det byggs fler bostäder för ungdomar och studerande med liten inkomst, säger Hannes Nygård.

Boende i området meddelande under förmiddagen polisen, som kom till platsen.

– De frågade vad vi gjorde och de frågade också om alkohol och droger, men vi har nolltolerans mot sådant här, säger Hannes Nygård.

ÖP har talat med polisen som bekräftar att de varit på plats och pratat med ungdomarna, som anses som lugna. Polisen har hört av sig till fastighetsägaren men har ännu inte fått kontakt med denne, uppger vakthavande befäl vid polisen i Östersund.

Lyckliga Gatan består av ett 30–tal ungdomar som är mellan 17 och 30 år gamla. Gruppen utgörs av vänstersympatisörer och ett antal syndikalister.

– Men det är inte SAC som ligger bakom ockupationen, säger Hannes Nygård.

Ockupationen av Hotel Aston är tidsbegränsad.

– Vi kom kring femtiden imorse och kommer att stanna här över natten till imorgon klockan tio. Om det är folk i huset efter det så är det inte vi, då är det andra som tagit över huset, säger Gustaf Modin.

Hannes Nygård från Lyckliga Gatan sitter på trappan till ockuperade Hotell Aston, för att informera nyfikna förbipasserande om ockupationen. ”Jag är positivt överraskad av den goda respons som vi fått från folk som gått förbi”, säger han.

Annons

Annons

Lyckliga Gatan består av vänstersympatisörer och syndikalister som är mellan 17 och 30 år gamla.

Gustaf Modin och Hannes Nygård tog tillsammans med ett 30-tal andra ungdomar över Hotell Aston i Östersund vid femtiden på lördag morgon. ”Vi ockuperar huset som en protest mot bostadsbristen och brist på ställen för ung­domar att vara på”, säger Gustaf Modin.

Bostadsföretaget Akelius räknar med att besluta om husets framtid i höst.


Maria Karlsson

maria.karlsson@op.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan