Annons

Annons

Annons

Gästboken återfunnen

George Harrisons autograf i en gästbok kommer att visas på museum. Men det är inte samma gästbok som ÖP tidigare berättat om. Den här är nyligen återfunnen vid Optands flygfält.

I december 2007 kunde ÖP avslöja en smått sensationell historia. Beatleslegenden George Harrison visade sig ha varit på ett privat besök i Jämtland, sommaren 1976. Beviset för att det verkligen förhöll sig så var autografen i en gästbok, som tillhörde en liten fjällstuga.

Med hjälp av Beatlesexperten Mike Waxman kunde vi ringa in de närmare omständigheterna. Tillsammans med kompisen Gary Wright reste George till Stockholm. Efter att de checkat in på Grand hotel fick de ett infall att de skulle försöka se midnattssolen.

I Dagens Nyheter såg de en annons om att två stugor fanns till uthyrning i västra Jämtland. Med på resan fanns också Gary Wrights svenska fru Tina, som dessutom visade sig ha en bror som var pilot.

Annons

Brodern, Stefan Uppström, flög sällskapet till Optands flygfält. Han följde även med till pizzerian Athena där hela sällskapet åt, innan Beatleslegenden med följe reste vidare till fjällen.

Annons

2007 kunde således hela historien bevisas genom anteckningarna i fjällstugans gästbok. I samband med att artikeln publicerades började man vakna till hos Östersunds flygklubb. Några äldre medlemmar sade sig vara övertygade om att George Harrison även skrivit i klubbstugans gästbok, innan han reste tillbaka mot Stockholm.

Tyvärr har gästböckerna varit försvunna i flera år. Men två har just återfunnits, bland annat den där Harrison skrivit.

– Böckerna hade ramlat ned bakom en bokhylla och där har de legat i många år, berättar Bertil Olsson.

Han kan nu stolt visa upp sidan från 6 augusti 1976. Här står faktiskt fem personer – George Harrison, Gary och Tina Wright. Sedan Olivia Arias.

Vid den här tiden låg Harrison i separation med Patti Boyd, som för övrigt lämnat honom för Eric Clapton.

Olivia skrev aldrig sitt namn i fjällstugan och kanske är det här ett av de första tillfällen när hon ger sig till känna som George Harrisons nya, kvinnliga partner.

Femte namnet i Optand-boken är Justin Wright.

– Det är min numera 38-årige son, berättar Tina Wright.

Bertil Olsson minns mycket väl den dagen när en av pop- och rockmusikens absolut största stegade in i det lilla klubbhuset vid Optands flygfält.

– Vi som var där var jag, Rolf Rosén och Gugge Bäck. Plötsligt sa Gugge; men ... är det inte George Harrison som sitter där borta?

De andra ställde sig tvekande, men Rolf visste på råd. Han stegade fram med gästboken i högsta hugg, och alla skrev. Och därför har vi nu beviset. Utan tvekan var det George Harrison som satt där 6 augusti 1976 och väntade på att bli transporterad till Stockholm.

Annons

Annons

Ägaren till gästboken i Västjämtland har ställt sig helt avvisande till att boken skulle visas på något museum eller lämnas till ett arkiv. Annat blir det med den gästbok som nu hittats.

– Den ska ställas ut på Flyg- och lottamuseet. Vi ska bara hitta en säker monter att placera den i. Under tiden förvarar jag boken, säger Bertil Olsson.

Bland samlare betingar en George Harrison-autograf, där man dessutom vet i vilket sammanhang den är skriven, väldiga belopp.

Bertil Olsson är själv en varm anhängare av Beatles och deras musik. ”Gästboken har faktiskt varit försvunnen två gånger. Den höll på att slängas för 20 år sedan, men räddades kvar. Sedan kom den bort, tills vi nu hittade den”.

ÖP:s artikel 2007, om att George Harrison besökt Jämtland, väckte en del uppmärksamhet på olika Beatles-forum. Dessutom dök några vykort upp på E-bay.Renen på fjällsluttningen är motivet på ett av de vykort som i augusti 1976 skickades från Jämtland och som skrivits under av bland annat George.Ett annat av de Jämtlandskort som funnits ute på auktionssajter var postat till Georges pappa i England.Det vykort som syns här intill skickades egentligen av Tina Wright.– Kortet är adresserat till en av mina kusiner i Mellansverige, berättar hon.Naturligtvis är det Georges autograf som gjort att ägaren försökt omsätta kortet i pengar.I och med att den nya gästboken dykt upp kan vi korrigera det datum när Beatlesmedlemmen var på oväntat Jämtlandsbesök. Sällskapet lämnade Optand 6 augusti 1976.2007 skrev vi att besöket var i juni 1976. Misstaget berodde på att man i den första dagboken skrivit datumet på amerikanskt vis, alltså med dagen före månaden.

George Harrisons autograf i en gästbok kommer att visas på museum. Men det är inte samma gästbok som ÖP tidigare berättat om. Den här är nyligen återfunnen vid Optands flygfält­.

Här är beviset för att George Harrison, 6 augusti 1976, stegade in på flygkubbens stuga i Optand och skrev in sig i gästboken. Det gjorde även Olivia som senare skulle bli hans hustru.


Bengt Eriksson

bengt.eriksson@op.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan