Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Regeringens utredare: ”Svenska regler är extremt hårda”

Regeringens egna utredare är kritiska mot de stenhårda reglerna för sjukersättning.

– Så vitt jag vet finns det inget annat land som har så extremt stränga regler, säger Petter Odmark, huvudsekreterare i utredningen om nytt sjukdomsbegrepp.

Kritiken växer mot att regeringens sjukförsäkringsreform drivs igenom alldeles för snabbt.

Försäkringskassan har varnat för att bedömningen av hur många utförsäkrade som kommer att kunna få jobb är alldeles för optimistisk.

Annons

Förra fredag en presenterade enmansutredaren Anna Hedborg sitt förslag om ett nytt sjukdomsbegrepp och ett nytt sätt att bedöma arbetsförmåga.

Annons

Där tar man upp den återvändsgränd som Haide Winberg och många andra långtidssjukskrivna riskerar att hamna i.

Den tidsbegränsade sjukersättningen är borttagen. För att Haide ska få en permanent sjukersättning måste läkare bedöma att hennes skada är ”stadigvarande”, vilket i den svenska lagstiftningen betyder livslång.

”Det är den snävaste formuleringen i hela OECD”, konstaterar utredarna.

Många av de diagnoser som ligger bakom långtidssjukskrivningar är just värk och förslitningsskador. Med de nya reglerna är det tveksamt om de räcker för att bevilja sjukersättning.

Utredarna pekar dessutom på ett annat krav som gör det ännu svårare att kvalificera sig: Klarar man någon form av anpassat arbete har man inte rätt till sjukersättning, oavsett om det finns ett sådant arbete eller inte.

Petter Odmark har studerat olika sjukförsäkringssystem i världen för att ha något att jämföra med. Han har inte hittat något.

– De flesta har formuleringar i stil med ”man kan förutse att tillståndet kommer att vara i några år”. Jag har aldrig stött på så extremt hårda kriterier som Sverige har, säger han.


Tord Andersson

tord.andersson@op.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan