Annons

Annons

Annons

Annons

Grenemark om att vara dopad: ”Jag kände en jäkla effekt” Dopning | östersund os vancouver 2010

En som vet hur det är att vara dopad är tv-kommentatorn och förre elitskidskytten Kalle Grenemark. Som bloddopad testpilot sänkte han sin tid på milen med fyra minuter!
– Jag blev aldrig stum och det var bara att mata på löpbandet, säger han.

Avslöjade dopade elitidrottare har blivit vardag. OS står för dörren. Den ryska skidstjärnan Alena Sidko är den senaste i raden som fastnat i nätet – och nu har även den före detta finske skidåkaren Mika Myllylä erkänt att han tog epo i samband med VM i Finland 2001.

Men hur känns det att vara dopad? Hur mycket bättre blir man?

Kalle Grenemark är mest känd som expertkommentator och bisittare till Christer Ulfbåge under SVT:s skidskyttesändningar. Men han har också en lång karriär som skidskytt bakom sig, och på 1990-talet utbildade han sig på GIH.

Det var då han ingick i en testgrupp som i ett forskningsprojekt fick testa epodopning för att se vilka effekter det hade på idrottaren. Det var alltså efter hans och de andras karriärer.

Annons

– Vi injicerade erytropoitin, som är ett kroppseget hormon, men som här hade framställts på kemisk väg. Några fick också placebo.

Annons

Grenemark vet inte vilken kategori han själv tillhörde, men känslan sa honom att det han fick var dopningsmedel.

– Vi gjorde tester innan vi injicerade och då gjorde jag 36 minuter på milen. Efter injektionerna gjorde vi nya tester och utan att ha tränat något alls gjorde jag omkring 32 minuter.

Hur var känslan?

– Jag kände aldrig att jag blev trött eller stum i musklerna när jag sprang. Syresättningen måste ha fungerat optimalt.

Kände du av några biverkningar?

– Nej, det kändes inget speciellt. Det var väl först i efterhand som vi förstod att det var ganska mycket biverkningar man kunde få om man höll på med dopningen under en längre tid. Men det var ju en ganska liten dos vi fick, och ändå fick vi en sådan effekt. Då fick man sig en funderare över hur effekten blev för dem som använde det fullt ut.

Hur ofta tog ni injektionerna?

– Om jag inte missminner mig var det tre gånger i veckan under sex veckor.

Kände du av något i det dagliga livet, att du presterade bättre?

– Nej, inte i det dagliga. Det kändes bara när jag började maxprestera och jag kände en jäkla effekt i muskulaturen.

Kalle Grenemark åker till OS i Vancouver 10 februari för att kommentera på tv. Han får också tippa hur många medaljer Sverige kommer att ta.

– Jag kör samma som i Turin. Då tippade jag 15 och blev idiotförklarad. Då tog vi 14. Jag räknar att det kommer att hamna där någonstans. Kanske mellan åtta och tolv.

Annons

Annons

I skidskyttet?

– I dag har vi två jättekandidater till medalj på damsidan och även på stafetten. Men jag tror att Helena Jonsson och Anna Carin Olofsson Zidec kommer att ta medaljer.

Fakta

fakta om bloddopning

Bloddopning innebär att idrottare ökar blodets förmåga att transportera syre med otillåtna metoder.

Vanligen avses intag av hormonet EPO (erytropoietin), som stimulerar kroppen att producera fler röda blodkroppar (erytrocyter), eller direkt transfusion. (Källa: Wikipedia).

Tv-kommentatorn, före detta landslagsledaren och skidskytten Kalle Grenemark, från Boden, deltog i ett test efter karriären där studenter på GIH fick prova epo. Studien skulle visa effekterna av att man ökar tillväxten av antalet röda blodkroppar.


Stefan Nolervik

stefan.nolervik@op.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan