Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jackie Arklöv: ”Jag ville vara som alla andra svenskar”

• Magnus Sandelin • Den svarte nazisten • Forum

Annons

Humorprogrammet Lorry hade på tidigt 90-tal en sketch där en medlem i Ku Klux Klan lyfter på struten och visar sig vara svarthyad.

Man kan säga att hans KKK-ledare får vissa pedagogiska problem.

Men verkligheten överträffar återigen dikten sommaren 1999 i form av polismorden i Malexander.

En av de nazistiska bankrånarna är den mörkhyade Jackie Arklöv, bosatt i Östersund.

Härifrån hade han under ett års tid medverkat i en rad spektakulära rån med yttersta syfte att finansiera en nazistisk statskupp.

Man behöver inte vara ett geni för att begripa att en svart man som blir nazist har problematisk självbild och självkänsla.

I våras lyckades journalisten Magnus Sandelin efter lång övertalning få en lång intervju med Arklöv och i dag utkommer ”Den svarte nazisten” (Forum) med undertiteln ”En dokumentär om Jackie Arklöv”.

Annons

Annons

Inramat av en påläst bakgrund har han även intervjuat skolkamrater, bekanta i Östersund, poliser, utredare samt organisationen Exit.

Efter viss tvekan har nämligen Exit sedan sex–sju år arbetat med att avprogrammera Arklöv, som numera säger sig vilja klippa alla band med nazismen.

Några av de som intervjuas i boken anser visserligen att det bara är spelat, medan andra tror att hans omvändelse är uppriktig.

Själv säger Arklöv på ett ställe till Sundelin att han i dag inte kan fatta hur han som svarthyad kunde omfatta den nazistiska världsuppfattningen:

”Många tror att det berodde på ett självförakt från min sida, men det gjorde det inte. Det handlade mycket mer om att jag ville vara som alla and-ra svenskar, och för att verkligen visa det så tydde jag mig till nazismen.

Folk frågade hur fan det stod till i skallen på mig och i dag har själv svårt att försonas med det där. När jag tänker efter så känns det nästan efterblivet på nåt sätt”.

Flera av hans då nazistiska kumpaner vittnar om hur märklig de upplevde situationen.

En Östersundsnazist menar att Arklöf visserligen var nyttig för kampen, men att han naturligtvis skulle kastreras sedan nazisterna tagit makten i Sverige.

Man undrar om den informationen gavs även till ”mulatten”, som han kallades av sina nazistiska kamrater.

En psykolog menar att Arklöf fungerade just som nyttig idiot för den lilla grupp nazister för vilka hans krigserfarenheter var hårdvara.

Annons

Oomtvistad ledare för den hårdföra lilla rånargruppen var Tony Olsson, som av utredare klassats som psykopat av olika utredare.

Annons

Arklöf är däremot i grund- en en ömsint person, menar den polisutredare som delvis lyckades lirka upp den tidigare legosoldaten.

Sandelin har även letat i uppväxtens Västerbotten, men bara nått fram till jämnåriga som gick i parallellklasser på högstadiet.

Av polisförhören framgår att pojken agades mellan första och åttonde klass, han hade nämligen blivit besvärlig sedan fosterföräldrarna fått ett biologiskt barn. Numera har han återupptagit kontakt- en med dem.

Till Sandelin säger Arklöv att vi alla är ansvariga för våra handlingar, men han kan inte förklara varför han sköt de båda poliserna. Kanske en reflex från upplevelserna i Bosnien.

Dubbellivet i Östersund beskriver han som oerhört påfrestande och hävdar att han veckorna före Malexander hade bestämt sig för att sluta med både bankrån och nazism.

Så blev det inte.

Redan om två år kan Jackie Arklöv vara en fri man, själv säger han att han måste bearbeta sitt förflutna hela livet. Det låter som en rimlig inställning.

Och Magnus Sandelin ger en trovärdig bild av hur alltihop kunde gå så fruktansvärt snett.


Tomas Larsson

tomas.larsson@op.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy