Annons

Annons

Annons

Strömsund

Maria överraskar sig själv när hon målar

För Maria Nordenmark är måleriet en lek.

Ibland blir leken till konst som hon visar för andra.

När Maria Nordenmark målar handlar det om överraskningar och att allt är möjligt.

– Det är som en lek. Jag tänker väldigt lite när jag målar och vet inte vad det ska bli när jag börjar, det kommer eftersom. Jag blir ständigt överraskad. Det är spännande.

Under december har hon ställt ut sina oljemålningar på Galleri Katten.

När hon målar gör hon det för sin egen skull.

Annons

– När jag målar är jag inte intresserad av andra. Det är nog lite, eller förresten, väldigt mycket självterapi.

Annons

Att ställa ut tycker hon är utlämnande, men inte jobbigt. Hon kan se att det finns berättelser och budskap i tavlorna men det är inget hon medvetet tänker på under arbetet.

– Ofta jobbar jag med flera tavlor samtidigt och efter ett tag ser jag en röd tråd, ett budskap. Det blir en slags berättelse.

Ett exempel på en sådan röd tråd finns i en serie med tre tavlor som hon gjorde våras.

– Det blev många kyrktorn och fåglar, motiv som jag inte målat tidigare. När jag ser dem tänker jag på himlen och när jag målade tänkte jag på olika personer jag känner som sörjde. Resultatet blev ändå hoppfullt.

Maria är uppväxt i Mjällom i Kramfors kommun. När hon var liten hade hon inga tankar på att bli konstnär. När det var dags att välja gymnasieutbildning tänkte hon söka Barn och fritid. Hennes mamma, som var lärare, hade andra åsikter.

– Hon sa ”nej, nej, nej” och tyckte att jag skulle läsa estet i stället.

Så blev det, även om Maria senare faktiskt läste till lärare och nu jobbar som det på Hedenvindsskolan. Förutom lärarstudierna har hon gått konstutbildning i Sundsvall.

Kärleken fick henne att flytta till Strömsund, även om hon tvekade länge.

– Jag hade knappt hört talas om Strömsund, men ju mer jag var här desto mer började jag tycka om det. Jag gillar att det är litet och att allt ändå finns här. Och jag har inte ångrat mig.

Annons

Maria har just nu inga ambitioner att helt kunna leva på sin konst. Hon trivs som lärare och hoppas kunna kombinera yrket med sitt konstnärskap.

Annons

– Jag skulle vilja jobba mer med barn och konst, gärna i terapeutiskt syfte.

Konstnären Maria Nordenmark vet vad hon ska göra om hon säljer tillräckligt många tavlor. – Då ska jag köpa en Saab V4 som jag sett här i Strömsund. Jag har frågat ägaren och han kan tänka sig att sälja den.


Jens Larsson

jens.larssson@op.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan