Annons

Annons

Annons

Annons

Berg

Rickard gick med bruten nacke i tre veckor

Rickard Svedjesten från Oviken föll två meter när han snickrade på en altan. På sjukhuset konstaterade man att han klarat sig utan skador. Men sanningen var att nacken var bruten och Rickard var bara millimeter från döden.

Rickard Svedjesten, drift- och säkerhetschef vid Bydalsliftarna, har varit med om många otäcka olyckor.

Han har kraschat med skärmflyg, ramlat fem meter från en liftstolpe och kört på tok med skotern. Några värre skador har det aldrig blivit.

Men ett fall vid stugan i Gräftåvallen kunde ha kostat honom livet.

– Det var i slutet av september som jag höll på att snickra en altan på stugan. Plötsligt föll jag framlänges från drygt två meters håll. Jag tyckte att jag landade på axeln och det gjorde riktigt ont. Men jag försökte fortsätta att snickra, berättar Rickard.

Men smärtan blev allt värre, framför allt i nacken, och dagen efter åkte han till akutmottagningen i Östersund. Där röntgades han men man hittade inga skador. Det var bara mjukdelar som hade fått sig en smäll. Han skickades hem och rekommenderades att ta värktabletter när smärtan blev för stor.

Annons

Annons

– Jag försökte leva på som vanligt. Jag var till och med på älgjakten. Men smärtan slutade aldrig och efter att ha klagat fick jag en kallelse tillbaka efter tre veckor. Då fick jag göra en skiktröntgen.

Där visade det sig att Rickards nacke var av. En bit av den fjärde ryggkotan hade lossnat och den hade börjat växa ihop med kotan ovanför.

– Jag fick en nackkrage och en ambulans beställdes till Umeå. Men jag fick sova hemma den natten och det var en oerhört jobbig natt. Jag och min fru låg uppe hela natten och pratade.

– I det jobb jag har så visste jag att det finns risker med en sådan här operation. Jag kunde inte se mig själv sitta förlamad i en rullstol. Jag funderade på hur barnen skulle ta det här, berättar Rickard och man ser på honom att det fortfarande är jobbigt att prata om det.

När han kom till Umeå fick han reda på att situationen var ännu värre än han anade. Han var bara millimeter från döden.

– Läkaren berättade för mig att det hade räckt med en ryggdunk eller att barnen hoppat på mig så hade livet kunnat avslutas. Ryggkotan hade flyttats två millimeter och hade den flyttats 3–4 millimeter så hade det varit kört. Då hade andningscentret klippts. Men jag har haft mycket axelvärk sista åren och jag är van att vara rätt försiktig på grund av värken. Det kanske låter lite konstigt men jag tror det hjälpte mig.

Före operationen gjorde också läkaren klart för Svedjesten att det inte var säkert att de kunde laga skadan helt.

– Det var inte säkert att skruvarna kunde fästas och det fanns risk för blödningar. De skulle ta ben från höften som de skulle laga nacken med. Det är klart att jag kände rädsla då. Man tänkte ju på frun och barnen. Jag ville inte att mina tre små barn skulle bli pappalösa. Det var tufft för mina barn när kompisar på skolan sa att man dör om man bryter nacken. Min fru fick förklara och svara på många frågor från barnen när jag låg på sjukhuset

Annons

Annons

Han sövdes klockan 10 på förmiddagen och vaknade klockan 17 på eftermiddagen. Då hade läkarna stelopererat tre kotor.

– Det var en tuff månad på sjukhuset. Det var ofta jag funderade på vad som hade kunnat hända. Men i dag är jag bara så otroligt glad att jag sitter här. Visst är jag besviken på att jag inte fick reda på skadan direkt. Men jag försöker att inte älta det. Men hade det varit något av mina barn som hade råkat ut för det här så hade jag nog ställt till ett jävla liv.

Nu är dock inte historien avslutad.

Händelsen är nämligen anmäld till patientskadenämnden.

– Läkaren har hjälpt mig att anmäla det här som jag varit med om.

Rickard Svedjesten hoppas att anmälan slutar med att Östersunds sjukhus alltid kommer att använda sig av skiktröntgen när det finns risk för nackskador.

– Nu har de inte de rutinerna och tydligen kommer det att bli otroligt kostsamt för landstinget om Socialstyrelsen tar beslut att använda skiktröntgen oftare. Men jag vill verkligen inte att en sådan här miss ska behöva drabba någon annan.

Trots den svåra skadan räknar Rickard Svedjesten med att fortsätta sitt jobb som drift- och säkerhetschef i Bydalen.

– Det jag är orolig för är att värken aldrig ska försvinna. Men jag vill fortsätta att jobba i fjällen även om det är i en relativt tuff miljö. Men jag kan väl säga att jag kommer att tänka mig för lite mer i framtiden, säger han och skrattar.

På sjukhuset missade man Rickard Svedjestens svåra skada. I tre veckor gick han med bruten nacke. En dunk i ryggen hade kunnat vara direkt dödande. Nu anmäls händelsen till patientskadenämnden.

Under en månad på Umeå sjukhus behandlades det stora ärret efter operationen.


Patrick Sjöö

patrick.sjoo@op.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan