Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Jamtlis kyrka invigd

Efter tre och ett halvt års arbete och cirka fyra och en halv miljoner kronor kunde Jamtli inviga sin kyrka på Pingstdagen.

Inne i kyrkan visades ett rollspel upp som gav prov på hur ett bröllop i Håsjö på 1600-talet skulle kunna tänkas ha sett ut.

Annons

Byggnadsantikvarie Christina Persson hade fjärilar i magen natten mellan pingstafton och pingstdagen. Christina hade all anledning till fjärilar. Hon har varit projektledare för arbetet med att rekonstruera Håsjö gamla 1600-talskyrka. På söndagen var det dags för invigning. I stort sett allt är färdigt. Altartavla och predikstol kommer på plats senare.

– Det bästa med hela projektet är att vi under arbetets gång använt oss av så mycket hantverk som möjligt. Inget fuskande med ny teknik eller moderna hjälpmedel, berättar hon när det inte är mer än 30 minuter kvar tills dess invigningsbandet ska klippas itu.

Det gjordes med gemensamma krafter av riksantikvarien Inger Liliequist och Dan Forslund från Håsjö församling, medan museichefen Henrik Zipzane fick förtroendet att premiäröppna portarna till kyrkan.

Annons

Annons

I samband med invigningen genomfördes två bröllop. Ett på "låtsas", men lite senare ett riktigt bröllop.

– Redan nu har många visat intresse för att hyra kyrkan. Vi har flera bröllop men även dop inbokade, säger Christina Persson.

För den som vill hyra kyrkan gäller att kunna hala upp 3750 kronor. Det är nämligen så mycket det kostar att hyra kyrkan.

Pingstdagen bjöd besökarna på Jamtli på ett fullmatat program. Marknad, hantverk och folkdans, men även mycket musik då det lite varstans på hela området fanns små musikgrupper utplacerade. Vart man gick hördes musiken.

Efter invigningstalen var det dags att spela upp ett gammaldags bröllop så som det kunde ha sett ut under 1600-talets senare i del i Håsjö. Invigningen av kyrkan blev synnerligen välbesökt. Den rymmer endast 70 personer åt gången men utanför väntade flera tusen besökare på sin tur.

Kyrkan öppnades återigen för allmänheten lite senare på pingstdagen. Då var det dags för bland andra Maths O Sundqvist och Folke Lindqvist att pröva akustiken.

– Men den är garanterat bra, avslutar Chatarina Persson. Och hon om någon bör ju veta, som den projektledare för hela kyrkbygget som hon är.

För er som missade pingstdagens rollspel utlovas nya senare i sommar, rollspel som ska lyfta fram kyrkans centrala roll i det gamla bondesamhället.

Gammeldags bröllopsfest med rollspelande aktörer fick besökarna ta del av under pingstdagens invigning av Jamtli kyrka.

Annons

Det krävdes två personer för att klippa invigningsbandet som satt på kyrkporten. Riksantikvarien Inger Liliequist och Dan Forslund, Håsjö församling svarade för klippandet. Den som fick premiäröppna porten till den nya kyrkan var museichefen Henrik Zipsane.

Annons

Många hade svårt i åskvärmen i väntan på att få komma in i kyrkan.

Invigningstalade gjorde museichef Henrik Zipsane, Dan Forslund från Håsjö församling och riksantikvarien Inger Liliequist.

In i det sista övades rollspelet in i Jamtlis kyrka innan publiken fick ta del av evenemanget.

Intresset för Jamtli kyrka var inte att ta miste på. Besökarna kom i tusental.


Urban Råberg

urban.raberg@op.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan