Annons

Annons

Annons

Ragunda

Havtornsodlarnas kunder kommer från hela Norden

På Indalsälvens grönskande sluttningar har en liten havtornsodling vuxit upp under senare år.

– Det gäller att hålla sig i närheten för att kunna skrämma bort fåglarna, säger Galina Timermane.

Att världen står i ständig förändring, det vet byborna i Krångede om.

För inte så länge sedan var deras by ett myllrande industrisamhälle, med över 1 000 invånare och åtta livsmedelsaffärer i närområdet. Tre skolor, flera klädaffärer och en stämning som har liknats vid den amerikanska guldruschen.

Sedan dess har byn återgått till att vara en vacker och liten bosättning på Indalsälvens gröna sluttningar, där spåren efter industrieran nu endast är uppenbara för den riktigt skarpsynte.

Det var till denna återerövrade idyll som Rolf Nordström, 68 år, och Galina Timermane, 53, beslutade sig för att flytta i februari 2007, när kolonilotten i Östersund hade blivit för liten för deras odlarintresse.

– Jag har med mig mitt intresse för odling från Lettland, där jag bodde tidigare och där är det vanligt med alla möjliga sorters frukter och bär. Det är och stor skillnad från Jämtland. Här är folk ofta skeptiska mot saker som inte har odlats i länet tidigare eftersom de tror att det är för kallt. Men när de ser att det fungerar så blir de å andra sidan väldigt intresserade, säger Galina.

Annons

Annons

Förr i tiden inrymde gården de bor på en skola, lärarbostad, café, damfrisering och postkontor, men nu är den säte för deras lilla familjeföretag Planta Jemtlandica. I gamla postens bakre rum tillverkar paret sitt utbud av havtornsprodukter och i det främre rummet har de sin pyttelilla butik.

– Vi tillverkar många olika produkter, som juice, sylt, hudsalva, olja och tvål. Det mesta säljer vi på marknader och över vår hemsida på internet, säger Galina, som berättar att deras kunder numera kommer från hela Norden och majoriteten av dem är ungdomar och kvinnor över 40.

Bakom boningshuset, i sluttningen ner mot Indalsälven, står många och långa rader av manshöga havtornsbuskar vars tunna grenar fullkomligt dignar av de vitaminrika små bären.

– Det är hårt arbete med odlingen. Buskarna tål varken skugga eller torka. Sorkar försöker komma åt buskarna på vintern och fåglarna vill ta bären om sommaren. Jag blev pensionär i samband med att vi startade det här, men jag har aldrig jobbat så här mycket förut, säger Rolf, och Galina fyller på:

– Det gäller att hålla sig i närheten från klockan 6 på morgonen till 21 på kvällen, för att skrämma bort fåglarna. Vi har olika sorters fågelskrämmor ute men de hjälper inte alltid och odlingen är allt för stor för att vi ska kunna täcka allt med fågelnät, säger hon.

Havtornsodlingen är det som drar in pengar till företaget, men Rolf och Galinas intresse för odling sträcker sig mycket längre än så. Mellan gården och havtornsodlingen har de avsatt en yta för experimentell verksamhet. Där odlar de grödor som lettiska björnbär, äpplen, körsbär, vindruvor och valnötter.

Annons

– Vindruvorna är ett bra exempel på vad folk ofta betvivlar att man kan odla i den jämtländska jorden. Det tar visserligen fyra år innan druvorna börjar komma, men det går, säger Rolf och ser sig om efter Galina, som gått ett stycke in i odlingen, intensivt spanande mot två svarta prickar på himlen strax ovanför trädtopparna.

Annons

Sedan vänder hon om och börjar leende gå tillbaka upp mot gården.

– Kråkorna är lurigast. De sätter sig i träden för att vänta ut en när man kommer viftande. Men fåglarna som kommer där borta är nog falkar och det är bra det. Falkar är våra kompisar, säger Galina Timermane.

Det är ett stort antal fågelskrämmor utplacerade över hela plantagen, men när det gäller att hålla kråkorna borta är det utan tvivel mänsklig närvaro som fungerar bäst.Havtorn går att förädla på en mängd olika vis. Här ser vi tvål, oljor och hudsalvor.

Havtorn har funnits på svensk mark sedan istiden, men det är först på senare år som svenskarna har börjat odla de delikata små bären i kommersiellt syfta.

Galina Timermane och Rolf Nordström har skapat sig en idyllisk liten havtornsplantage med egen förädling i Krångede och genom internet lyckas de locka kunder från hela Norden.

Det är ett stort antal fågelskrämmor utplacerade över hela plantagen, men när det gäller att hålla kråkorna borta är det utan tvivel mänsklig närvaro som fungerar bäst.Havtorn går att förädla på en mängd olika vis. Här ser vi tvål, oljor och hudsalvor.

I stället för att plocka bären, skördar Galina havtornen genom att skära av grenarna, lägga dem i frysen och sedan skaka av bären i en låda. Sedan tömmer hon de orensade bären genom den finska tratten på bilden, där dammsugaren suger upp skräpet och låter bären trilla igenom.

Annons

Havtorn går att förädla på en mängd olika vis. Här ser vi tvål, oljor och hudsalvor.

Annons


Marcus Berglund

marcus.berglund@op.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan