Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Slutsatsen i förstudie om kulturhus: Behov finns

Det ska innehålla ett café, vara centralt beläget och ha långa öppettider. Det vill kortfattat kulturarbetarna att ett eventuellt kulturhus i Östersund ska innehålla – bland annat.

Förstudien om behovet av ett eventuellt kulturhus i Östersund presenterades på Exercishuset i går.

Annons

I våras lovade Daniel Kindberg, vd för Fältjägaren Fastigheter AB, se till att en förstudie om behovet av ett eventuellt kulturhus i Östersund blev gjord. Nu är undersökningen klar och i går presenterades den av Lisa Nilsson, som med hjälp av Sven Ringvall och Kulturkollektivet gjort en stor undersökning bland stadens kulturarbetare.

Syftet med undersökningen har varit att se om det finns ett behov av ett kulturhus, och vad ett sådant hus i sådana fall bör innehålla. Genom att intervjua drygt hundratalet aktiva kulturarbetare har Lisa Nilsson och hennes medarbetare kommit fram till att behovet av ett kulturhus faktiskt finns.

– Det är ju fantastiskt, tänk om det hade varit tvärtom, säger Daniel Kindberg.

Annons

Rapporten, som fått namnet ”Behovsinventering inom kulturlivet”, redovisades på Exercishuset i går inför representanter från kommunen, länskulturen och kulturidkare.

Annons

Kommunen arbetar just nu med en egen studie om behovssituationen bland kulturarbetare, men den verkar inte krocka med den Fältjägaren just gjort.

– De sammanställer en databas över fritidsgårdar och bygdegårdar i kommunen, det är min uppfattning, säger Daniel Kindberg.

I ”Behovsinventering inom kulturlivet” framgår det tydligt att många kulturarbetare anser att det finns brist på lokaler i Östersund som är anpassade för just deras verksamhet.

Gemensamt för de som önskar ett kulturhus är att det ska vara centralt beläget, det ska vara en samlingspunkt, ha långa öppettider, ha verksamhet som lockar både barn och vuxna och ha en låg hyra. Dessutom är det viktigt att det finns ett café i huset.

Med på presentationen var Björn Höglund och Martin Kjellerstedt från Startskott! De var inte särskilt förvånade över vad som kom fram i undersökningen.

– Det här är, krasst sett, inget nytt för oss, det här är det vi vetat precis hela tiden. Men nu har vi det på papper, och det är skönt, säger Björn Höglund.

– Det här är en del av att gå från snack till handling, tillägger Martin Kjellerstedt.

Startskott! tar nu över stafettpinnen från Daniel Kindberg och Fältjägaren.

Innan jul planerar de att arrangera något slags möte där frågan om ett kulturhus ska diskuteras igen.

Företagsekonomen Lisa Nilsson har gjort förstudien om behovet av ett kulturhus.

Annons

Annons


Annacarin Aronsson

annacarin.aronsson@op.se

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy