Annons

Annons

Annons

”Kingen” förband till Status Quo – och flyttar tillbaka till Hackås

Svegs framgångsrike rockare Torgny ”Kingen” Karlsson kommer i sommar att vara förband till engelska boogierockarna Status Quo vid åtta spelningar runtom i Sverige.

Engelsmännen som sålt 118 miljoner album sedan starten 1962 turnerar fortfarande hårt och är inbokade för en rad konserter i Mellaneuropa och har i bagaget med sig hits som ”Rockin’ all over the world”, ”In the army now” och ”Whatever you want”.

– Jag hade egentligen inte tänkt göra några spelningar alls i sommar eftersom jag har så mycket annat att göra. Men det här var nästan omöjligt att tacka nej till, säger ”Kingen”.

Han kommer inte att ha sitt eget band med sig, men spelar med en grupp kallad Big Rockets:

– De inleder och sedan kliver jag in med dem som kompband under en halvtimme före huvudakten.

Har du haft några låtar av Status Quo på din egen repertoar genom åren?

– Nja, även om jag givetvis gillar Status Quo är jag väl inget super-fan. Men kanske att vi spelade ”Whatever you want” på högstadiet när man plonkade på gitarren, jag minns inte riktigt.

Annons

Annons

Ljusdal och Sundsvall blir närmaste anhalter för jämtländska Kingen- och SQ-fans i sommar, en turné som går till både folkparker och torgspelningar.

– Jag vet ju inte vilken form de är i, men det ska bli kul.

Själv är ”Kingen” fullt sysselsatt med Leader-projektet ”När rocken kom till Sveg” som ska utmynna i både en bok, en skiva och ingå som paket i en festival i Sveg i augusti:

– Det hela är fantastiskt kul och jag är så häpen över det stora antal duktiga rockers som kommer från Härjedalen och redan småbyar som Älvros och Ytterberg. Folk som är urduktiga på gitarr.

Klart är redan att Ewert Ljusberg kommer att medverka på skivan som rymmer en rad lokala artister, hela uppställningen är inte klar än.

– Men även Ewert började som rockare, liksom en hel del andra. Dessutom är återväxten utmärkt, så vi kommer att ha med fler aktiva lokala musiker och förhoppningsvis enbart originalmusik på skivan.

– Det här ska inte bli en dammig minnesplatta utan spegla ett brett urval av all den rock som Sveg kan visa fram – och det är inte lite.

En drömkontakt som ”Kingen” jobbar på är att få med legendariske och skygge rockaren Hank C. Burnette som föddes som Sven-Åke Högberg utanför Sveg 1944.

Han var rockkung i Umeå redan i slutet av 1950-talet och fick på 1960-talet en radiohit i Nashville, där han tog sig artistnamnet Burnette och sålde periodvis bra i både USA och Europa in på 1970-talet.

Annons

– Såvitt jag vet föddes han i Nilsvallen utanför Sveg och jag har mejlkontakt med honom, vi får se om jag har turen att få med även honom. Det vore superkul.

För dryga två år sedan flyttade Kingen med familj från Hackås till Falkenberg med avsikten att han skulle komma närmare till sina många spelningar i södra Sverige. Men nu är familjen Karlsson på väg hem igen!

Annons

– Vi har tre barn och de längtar hem, vi tog beslutet i höstas att flytta tillbaka igen och det kanske blir Hackås igen, där vi trivdes mycket bra. Så i höst hoppas jag att vi är tillbaka.

Då ska förhoppningsvis också boken ”När rocken kom till Sveg” vara utgiven, liksom skivan, som börjar spelas in redan om någon vecka i Stockholm.

”The party ain’t over yet” heter turnén som Status Quo gör i Sverige i sommar med ”Kingen” som öppningsakt. Här spelar de:

Söndag 8 juli Christnehof Slott, Skåne | Lördag 14 juli Skansen Solliden, Stockholm | Söndag 15 juli Kolsnäs Folkpark, Sunne | Tisdag 17 juli Sammilsdal, Leksand | Onsdag 18 juli Folkets Park, Ljusdal |

Fredag 20 juli TBA, Sundsvall | Lördag 21 juli Torget, Lycksele | Söndag 22 juli Gyltzaudden, Luleå.


Tomas Larsson

tomas.larsson@op.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan