Annons

Annons

Annons

Åre

Lajv bästa idén i Idéracet

I lördags utsågs den bästa idén i ungdomstävlingen Idéracet. Och checken på 10 000 kronor gick till förslaget att arrangera ett lajv och en medeltidsmarknad på Norderön.

Tävlingen Idéracet anordnas för andra året i rad och det är ett gemensamt projekt mellan fyra Leader-områden i Jämtlands län och Västernorrlands län.

Tävlingen vänder sig till ungdomar mellan 13 och 25 år som bor på landsbygden. De får en chans att berätta om sin vision för hur deras hembygd ser ut om 20 år och vilken idé de vill förverkliga nu.

I lördags var det finaldags och de fem lagen fick en chans att berätta om sina idéer. Det vinnande laget kommer från Ås och Östersund.

Annons

Annons

– Vår idé är att arrangera ett lajv och en medeltidsmarknad på Norderön. Vi fick presentera idén sist av alla och vi kom utklädda i full mundering, säger Zakarias Nordfält-Laws.

Ett lajv är i korthet ett slags levande rollspel där man fysiskt agerar. Det kan vara så att man ska spela en bonde under medeltiden och någon annan är en del i ett kringresande sällskap. Tidsenlig klädsel och förbud mot mobiltelefoner ingår i förutsättningarna.

Zakarias Nordfält-Laws arrangerade förra året ett lavj på Norderön som sitt projektarbete på gymnasiet.

– Det gick bra. Det fanns ett stort intresse och man skulle kunna göra något rejält av det, säger han.

Han har tillsammans med Patrik Thodén finslipat idén och kommit på att en medeltidsmarknad i samband med ett lajv vore en bra satsning.

Den idén gick hem och laget plockade hem segern och en check på 10 000 kronor.

– Det var riktigt roligt. Det roligaste var att vi fick så mycket respons på idén, säger Zakarias Nordfält-Laws.

Han berättar att planen är att genomföra lajven och marknaden i maj nästa år. Vinstsumman kommer att gå till inköp av rekvisita.

Patrik Thodén och Zakarias Nordfält-Laws vann Idéracet med sin idé om ett lajv och en marknad på Norderön.


Linda Hedenljung

linda.hedenljung@op.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan