Annons

Annons

Annons

Annons

Östersund

Jan-Erik tillverkar exklusiva skor och stövlar helt för hand

På en gård i Hara står en blå barack med lastpallar som trappa. På baracken hänger en skylt på sniskan med texten skomakare. Det är här Janne Melkersson håller till.

Janne är tredje generationens skomakare och precis som sin far och farfar har han haft ett skomakeri i hembyn Bygdeå i några mil norr om Umeå. Men nu är det Hara som är hemma för Janne. Och det är där han tillverkar skor helt för hand.

Janne började som lärling 1976 hos skomakare Lennart Westin. Men han ville testa yrket redan 1968 då han gick i åttonde klass.

– Vi skulle prya och jag ville vara hos en kollega till min pappa. Men det fick jag inte för pappa för han trodde inte att det fanns någon framtid. Han sa att ”det är ingen idé för det här yrket är redan dött”, berättar Janne.

Men på 19 70-talet vände det och Janne jobbade som brevbärare på förmiddagarna och som lärling på eftermiddagarna. Nu 36 år senare tycker han fortfarande att det är lika kul och det är inte ofta som han blir less. Han lär sig nya saker från kollegor hela tiden, och lär i sin tur ut sina egna knep.

Annons

Annons

– Det var bara i början som man trodde att man kunde allt. När man kommer som ny är man helt oförberedd på den problematik man ställs inför. Men om man kör fast blir man ödmjuk för då måste man fråga kollegor om hjälp, säger Janne.

Janne berättar att det finns tre olika sorters skomakeri: ortopedskomakeri, måttbeställningskomakeri och reparationsskomakeri.

Han själv har jobbat med de två första och började sin karriär som ortopedskomakare. Men nu är han uteslutande måttbeställningsskomakare med kunder från hela världen.

Titt som tätt åker han över till USA, dels för att hålla kurser och dels för att ta upp beställningar. Han informerar på sin hemsida om vilka tider han kommer vara tillgänglig och så kommer kunderna till honom. Han samarbetar även med ett skrädderi i Stockholm, Bauer skrädderi.

– Det är den kategorin som är van att gå i skräddarsydda kostymer och då vill de gärna ha skräddarsydda skor också, säger Janne.

Att göra ett par handgjorda skor tar tid. Janne burkar räkna med ungefär 40 timmar för ett par skor, men erkänner att det oftast tar lite längre tid. Prislappen för ett par skor helt anpassade efter ens egna fötter hamnar på ungefär 25 000 kronor.

Det gäller alltså att allt blir rätt. Och det blir det oftast, men Janne minns en gång då han fick göra om.

– Kvinnofötter är knepiga. Man tar måtten och allt ser bra ut, men vissa fötter kan komprimeras mer än andra. Jag gjorde ett par cowboy-stövlar för fem–sex år sedan till en fot som var ganska bred. En flexibel fot tål mer press och då upplevde hon att skon var för stor. Det gick inte att justera så det var bara att montera isär och göra om. Om det blir för mycket går det inte att justera och med hennes gick det inte. Det var bara att bita i det sura äpplet och göra om.

Annons

Annons

År 2010 flyttade Janne till Stockholm med sin familj. Men han hann inte mer än att göra i ordning ett skomakeri innan han fick diagnosen AML, akut myeloisk leukemi. 120 dagar på sjukhus och en lång återhämtningstid senare är han i dag frisk från leukemin.

– När jag mådde som sämst kunde jag gå till skomakeriet och bara filosofera. Jag gjorde inte ett enda par skor under tiden som jag var sjuk. Men bara att ha något att se fram emot kan hjälpa till att få sig igenom en svår period, berättar Janne.

– Om någon frågar vad jag gör så säger jag att jag jobbar som skomakare. Jag är inte skomakare. För vad gör man om man inte kan jobba. Vad är man då? Ingenting? Människan är så mycket mer än bara ett yrke, fortsätter han.

För ett tag sedan hade Janne besök av en kvinna från Taiwan. Hon var chef över en skofabrik med 40 000 anställda och kom till Jannes lilla barack. Nu vill hon ha Jannes hjälp med sitt nystartade skomakeri där handgjorda skor ska tillverkas.

– Om de behöver får de ta över mig för att undervisa personalen, säger Janne.

Namn:

Jan-Erik Melkersson.

Ålder:

59 år.

Bor:

Hara.

Kommer från:

Bygdeå i Västerbotten.

Familj:

Fyra barn.

Äter:

Alles!

Dricker:

Nix.

Reser:

Gärna till nya resmål.

Drömmer:

Om en liten gård med några kossor.

Hemsida:

melkershoes.com

Efter sin sjukdom jobbar Janne Melkersson halvtid och gör runt 15–20 par skor per år.

Annons

Annons

Ovan:Bara att räta ut skinnet kan ta en hel förmiddag.Till vänster:Det ligger många timmars jobb bakom det här skinnstycket.

En skinnbit som så småningom ska bli en cowboystövel.

Först läggs skinnet i blöt och sedan dras det ut för att bli av med alla veck.

”De här skorna är till en kortväxt. Det är hans första riktiga par skor. Annars får han gå till barnavdelningen”, berättar Janne.


Anna-Karin Pernevill

annakarin.pernevill@op.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan