Annons

Annons

Annons

Annons

Jämtlands län

Deras karaktärer finns på riktigt

Ingmar Andersson, spelad av Christer Johansson, är en labil och sjukskriven grävmaskinist vars vardag utgörs mest av meningslösa konflikter vid köksbordet.

Annons

För drygt fyra år sedan gjorde de några filmer, mest på skoj för att kunna visa för släktingar och folk på orten. Men det hela blev större än så och spred sig från Mellansverige upp till Umeå. Och så gav de sig ut för att göra sina karaktärer inför livepublik, helt gröna i teatersammanhang och med en fruktansvärd scenskräck.

Nu, 80 föreställningar, 50 radioprogram och fem dvd:s senare är de ute på turné med sin tredje show, som i kväll gästar Jamtli.

Gruppen Småstadsliv består av några vänner som tidigare jobbade tillsammans på en restaurang i Bollnäs. Där stod de i köket och uppfann olika karaktärer.

– Vi träffades efter jobbet, lattjade framför kameran och lade ut filmerna på Youtube. Det var vi och Justin Bieber som la ut filmer då. Nu fyller han Globen och vi ... fyller Jamtli, säger Christer Johansson.

Annons

Annons

Han och de andra i Småstadsliv är sex av de cirka 2 000 människor som bor i Alfta, mellan Edsbyn och Bollnäs. På orten finns en rondell, en Icabutik, fyra pizzerior och en korvkiosk. En miljö som upplagd för att driva med, i alla fall om man ser till hur populära Småstadsliv har blivit. Christer Johansson berättar att de karaktärer de gestaltar finns på riktigt i Alfta. Till exempel den galna bilmekanikern eller förvuxna tonåringen. Vissa är tillskruvade, en del är nästan värre i verkligheten.

– De finns över hela Sverige i små byar och brukssamhällen. Många kommer fram efter föreställningar och säger att ”han där har jag som granne.” Andra kanske sitter och garvar åt sig själv.

Efter succén med filmerna och föreställningarna har de lämnat restaurangen, och har sedan dess jobbat på fulltid med Småstadsliv. Det här blir dock sista svängen för gänget, då de bestämt sig för att lägga ner. De vill inte vattna ur konceptet, och känner att det är dags för något nytt.

– Vi gör ett avslut och ser vart det tar vägen sedan. Men jag kommer inte kunna sluta skriva, så det kommer säkert snickras på en ny värld.

Showen ”Svart och rivigt”, som i kväll spelas på Jamtli, utspelar sig på ett kafé djupt in i den hälsingska skogen. Det är lite ”Twin Peaks”-känsla över den, berättar Christer Johansson.

Annons

– Den är lite otäck ibland. Den som vill ha en stor dos Småstadsliv, både av skräck och humor, ska sätta sig längst fram.

Det är svårt att sätta en genre på Småstadsliv. Är det buskis? Nja. Och inte heller teater. Ett slags upphottat folklustspel kanske, enligt Christer Johansson.

– Vi kommer förbli oförstådda, fast det är ganska ointressant med namn när vi är ute efter att få folk att skratta. Själen mår bra av det.


Stina Hylén

stina.hylen@op.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan